Economia 28/10/2019

El futur de les cabines telefòniques penja d'un fil

La CNMC ha recomanat al govern retirar-les a partir de l'1 de gener del 2020

Ara
2 min
La cabina telefònica tancada del carrer de Sant Genís és l’última d’aquest tipus que es manté a Barcelona. Una plataforma ha recollit firmes per aconseguir salvar-la i convertir-la en un monument.

BarcelonaEl procés per començar a buidar els carrers de cabines telefòniques havia de començar aquest 2019. Contra tot pronòstic, però, el govern espanyol va decidir pocs dies abans que acabés 2018 que les mantenia incloses dins del servei universal de telecomunicacions. Ara, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha recuperat la causa.

L'entitat ha donat a conèixer aquest dilluns dos informes en què recomana a la Moncloa treure les cabines telefòniques de pagament del servei universal de telecomunicacions. A la pràctica, aquesta decisió faria que desapareguessin gairebé les 16.000 cabines que hi ha a Espanya, ja que no són un servei d'alta rendibilitat.

En el decret llei signat el 28 de desembre de l'any passat, el govern central va explicar que prolongava un any més la inclusió de les cabines amb la intenció d'ampliar el debat sobre la transposició del Codi Europeu de les Comunicacions Electròniques d'una manera coordinada amb la majoria de països de la Unió Europea.

El codi europeu en qüestió va descartar les cabines telefòniques com a part del servei universal, encara que autoritzava els estats membres a mantenir-les en determinades condicions. En el cas espanyol, es va triar Telefónica com a operadora encarregada de la prestació del servei durant l'any 2019.

De fet, l'informe de la CNMC també fa al·lusió al paper de l'operadora. L'entitat recomana al govern que insti l'operador adjudicatari a publicitar de manera més visible en la seva pàgina web la descripció dels elements i característiques dels serveis per als quals ha estat designat. Fa especial èmfasi en el cas de l'abonament social, que és el descompte destinat a jubilats i pensionistes.

stats