Caixa d'Enginyers dona un 46% més de crèdit amb la pandèmia

La cooperativa bancària redueix guanys un 11% i augmenta la facturació un 8% fins als 7.700 milions d'euros

2 min
Una sucursal de Caixa d'Enginyers a Barcelona, en una imatge d'arxiu.

Caixa d'Enginyers, l'entitat bancària més gran amb seu social a Catalunya, va respondre a la pandèmia multiplicant els seus esforços a l'hora de donar préstecs. L'entitat va tancar el 2020 amb crèdits concedits per valor de 557 milions d'euros, un 46% més que un any enrere, gràcies sobretot a l'increment dels préstecs a empreses, que ja representen un 27% del total de la inversió creditícia del grup.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La cooperativa financera va reduir un 11,4% els beneficis el 2020, fins als 11,4 milions d'euros. La facturació de tot el grup, però, va ser de 7.771 milions d'euros, un 8,8% superior a l'exercici anterior, segons les dades presentades aquest dijous per l'entitat.

La principal causa de la rebaixa del benefici és l'increment del 75% de les provisions per possibles deterioraments dels actius. Una empresa provisiona quan reserva una part de diners de cara a cobrir possibles pèrdues en un futur –que es poden acabar materialitzant o no– i, per tant, redueix els guanys d'aquell exercici. Segons el director general, Joan Cavallé, la companyia manté uns nivells de morositat similars "a l'exercici anterior", però ha dut a terme les provisions per "precaució" davant la incertesa econòmica derivada del covid-19 i del sector.

Així mateix, Cavallé ha explicat que el 2020 el grup va augmentar les amortitzacions fruit de les inversions tecnològiques del grup en el passat, la qual cosa també ha tingut un impacte directe en els resultats de l'entitat.

Cal tenir en compte, però, que Caixa d'Enginyers no s'ha acollit a les flexibilitzacions de la normativa sobre provisions i morositat que ha autoritzat el Banc Central Europeu, sinó que ha mantingut "els mateixos criteris que abans" de la pandèmia, segons el director general. Això fa que apliqui criteris més estrictes a l'hora d'avaluar el risc i de contenir possibles pèrdues futures que altres entitats del sector. De fet, de totes les provisions, Cavallé espera que un 75%, és a dir, aproximadament quatre milions, no caldrà executar-les mai.

A banda de la facturació, l'empresa també va incrementar un 6,5% el marge brut i l'equip directiu proposarà a l'assemblea un augment dels 96 euros actuals als cent euros del valor del títol de participació de la companyia, la qual cosa suposa una retribució als socis de l'1,5% de les aportacions nominals.

La gestió d'actius, principal activitat

La gestió dels actius –comptes corrents, dipòsits o fons d'inversió– representa un 44% de la facturació de l'entitat, seguida per la inversió creditícia, amb un 28% del total (el crèdit a les empreses és el 13%). Les assegurances i els mitjans de pagament van ser el 16% i el 12%, respectivament, dels ingressos de l'empresa l'any passat.

Malgrat l'augment dels préstecs, la ràtio de morositat del grup va baixar unes dècimes, des del 2,84% del 2019 fins al 2,75%. La ràtio de capital, que mesura els fons d'un banc per fer front a pagaments de manera immediata en cas de crisi sobtada, va ser del 15,2%, quasi tres punts superior a la mitjana de la banca espanyola. Així mateix, la ràtio de cobertura, que mesura els fons per fer front a impagaments de deute dels clients, va pujar fins al 51% gràcies a les provisions.

De fet, Cavallé ha destacat la solidesa i la liquiditat disponible de l'entitat en la conjuntura actual, marcada per la crisi econòmica. El directiu ha recordat que l'empresa manté la plantilla amb 490 treballadors i ha obert dues noves sucursals, a més de superar els 210.000 socis. De cara al 2022, el grup espera superar els 8.500 milions d'euros d'ingressos.

stats