Economia 08/07/2014

El fiscal dóna suport a la querella contra Caixa Laietana per les preferents però vol que s'enviï a l'Audiència Nacional

L'ex director general i l'expresident de l'entitat han demanat al jutjat de Mataró que rebutgi la querella però la fiscalia hi veu prou indicis de delicte per continuar la investigació

Sílvia Barroso
2 min
Josep Ibern, el dia que va comparèixer al Parlament, el mes passat / PERE VIRGILI

BarcelonaLa investigació contra part de l'antiga cúpula de Caixa Laietana pel cas de les preferents avança, però molt lentament, amb entrebancs que allarguen el procés.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després que el jutjat d'instrucció número 3 de Mataró decidís al desembre que admetia la querella d'una família de Vallgorguina i que s'havia de citar com a imputats set exdirectius de la caixa maresmenca, els denunciats han presentat un recurs d'apel·lació contra aquesta decisió, el jutge instructor que portava l'afer ha canviat i la fiscalia s'ha posicionat. I segons el fiscal, la querella ha de tirar endavant perquè hi ha prou indicis de delicte per continuar investigant, però afegeix que el cas s'ha de dividir en dues parts i que se n'han d'ocupar, respectivament, l'Audiència Nacional i el jutjat d'instrucció de Granollers. Per tant, el jutjat de Mataró, el que coneix del cas, quedaria fora del taulell de joc.

És la proposta del fiscal presentada al jutjat d'instrucció número 3 de Mataró, on la jutge Yolanda Díaz intenta donar curs a la decisió presa poc abans de final d'any pel seu predecessor, Jorge Juan Simarro. L'escrit de la fiscalia, amb data del maig, defensa que la querella denuncia la ideació i planificació de l'emissió de participacions preferents i que el jutjats de Mataró no tenen competència territorial per enjudiciar-ho. Segons el fiscal, aquest delicte correspon a l'Audiència Nacional perquè ja hi ha diverses interlocutòries de la sala penal que estableixen que és aquest aquest òrgan judicial estatal el que ha d'investigar aquest tipus de casos. En canvi, segons la fiscalia el cas particular de la venda de preferents a la família denunciant, que es va fer a l'oficina que aleshores tenia Caixa Laietana a Vallgorguina (Vallès Oriental), correspon al jutjat de Granollers.

En canvi, l'acusació particular, exercida per l'advocada Montserrat Vinyets en representació de la família afectada, entén que el delicte de planificació es va cometre a Mataró, que és on tenia la seu central Caixa Laietana –encara que després passaria a formar part de Bankia–, i continua defensant la competència del jutjat que ja porta el cas.

Mentrestant, a més a més, queda pendent de resoldre, a l'Audiència de Barcelona, el recurs d'apel·lació presentat per Pere Antoni de Dòria, ex director general de Caixa Laietana, i Josep Ibern, que el va succeir en el càrrec i després va ser president de l'entitat, contra l'admissió de la querella, que implica imputar-los. Per tot plegat, tot i que en la interlocutòria del desembre el jutge Simarro ja donava la instrucció de citar Dòria, Ibern i cinc exdirectius més com a imputats, de moment aquesta declaració no s'ha fet.

stats