Banca
Economia 17/05/2022

CaixaBank preveu un trienni de fort creixement i alces de tipus

L'entitat es dispara en borsa a l'anunciar un augment de dividends i reitera l'objectiu de rendibilitat del 12%

3 min
Goirigolzarri i Gortázar en l’acte de la fusió.

MadridL'empresa catalana més influent ha recuperat formalment nivells d'optimisme que no coneixia des d'abans de la crisi financera de l'any 2008. CaixaBank ha anunciat aquest dimarts el seu pla estratègic per al trienni en curs i que ha d'orientar l'estratègia del banc fins al 2024. Els plans de l'entitat financera amb seu social a València passen per assolir una rendibilitat del 12% i repartir fins a 9.000 milions d'euros en retorns als accionistes aquests tres anys.

Tot i que l'objectiu de rendibilitat és un vell conegut, tant d'altres entitats com del mateix banc –el 2018 l'entitat anunciava a Londres exactament la mateixa xifra, encara no assolida–, el context és ben diferent del d'aleshores. En primer lloc, perquè el nou pla arriba amb CaixaBank ja fusionada amb Bankia i catapultada a la condició de banc més gran al mercat espanyol. Però també perquè, per primer cop des del 2016, tota la banca es frega les mans davant les imminents pujades de tipus que el Banc Central Europeu aplicarà per contenir l'alta inflació.

La presentació de CaixaBank, que ha tingut lloc aquest migdia a Madrid, on el banc té una de les seves tres grans seus operatives, ha convençut els mercats: cap a les 12.15 hores, CaixaBank era el valor que més pujava dels que cotitzen a l'Íbex-35, amb un creixement del 3,8%.

El president del banc, José Ignacio Goirigolzarri, i el seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, han sigut els encarregats de presentar el pla. Goirigolzarri ha assegurat que el banc encara aquest trienni des d'una situació "privilegiada" i ha recordat el fort lideratge del banc, que té al mercat espanyol quotes que van des del seu 37% en nòmines fins al 24% en crèdits. El 2011 en aquests dos àmbits CaixaBank tenia un 16 i un 11%, respectivament.

El mateix Goirigolzarri ha afirmat que per arribar a la rendibilitat del 12% (actualment és del 7,6%) el banc preveu fer créixer els seus ingressos al ritme del 7% anual, amb una contenció de costos per arribar a "una rendibilitat atractiva i superior al cost de capital". Aquest pla, han insistit, no preveu la compra d'altres bancs.

Manteniment dels llocs de feina

Durant el torn de preguntes, Gortázar ha explicat que CaixaBank no preveu retallades de nombre de treballadors ni oficines (a diferència del que passava en l'anterior pla) i ha insistit que el banc "ja ha fet la reestructuració de xarxa i plantilla que havia de fer". Mirant enrere, el primer executiu del banc ha assenyalat el covid com a causa que no s'hagin assolit els plans anunciats el 2018: "El pla anterior es va fer en circumstàncies molt diferents de les que van tenir lloc amb l'esclat de la pandèmia i l'impacte que va canviar l'escenari de tipus". A més, ha recordat que la integració de Bankia –culminada, ha dit, al 90%– ha sigut la més gran que s'ha fet mai a Espanya al sector financer.

De cara al futur imminent, Goirigolzarri ha precisat quina és la precisió de pujada de tipus que el banc preveu: l'Euríbor a 12 mesos, ha dit, se situarà a finals d'any en el 0,32%, el 2023 pujarà fortament fins a l'1,48% i el 2024 arribarà a l'1,56%.

Presència de dones i meritocràcia

El conseller delegat del banc ha volgut respondre també a l'escassa presència de dones en el comitè de direcció, on hi ha dues directives per dotze directius. Tot i admetre que l'entitat té "camp per córrer", ha atribuït l'escassa paritat a la vàlua dels executius. "Això passarà quan la meritocràcia permeti que passi", ha dit. Gortázar ha afegit que "cada cop hi ha més dones que estan a la banqueta de persones preparades per assumir més responsabilitats; està passant de manera natural a tot el grup".

Catalunya, sense convulsions polítiques però sense seu social del banc

A preguntes d'aquest diari, José Ignacio Goirigolzarri ha volgut valorar si l'entitat preveu en la política catalana alguna "convulsió" com la viscuda el 2017. La seva resposta ha sigut clara: "El nostre escenari central és un manteniment de les característiques d'entorn polític que estem vivint en aquest entorn". Malgrat això, el banquer basc ha tancat la porta a un possible retorn de la seu social a Barcelona, que el banc va retirar en resposta als fets de l'1-O i enmig de fortes pressions: "Estem a València amb una vocació indefinida".

stats