CaixaBank reparteix un dividend de 1.179 M€ entre crítiques dels treballadors

L'entitat confia en una "pujada gradual" del tipus d'interès durant els pròxims mesos

Daniel Martín
2 min
José Ignacio Goirigolzarri, president de CaixaBank (a l'esquerra), i Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l'entitat, abans de l'inici de la junta general d'accionistes de la companyia.

ValènciaCaixaBank repartirà 1.179 milions –0,1463 euros bruts per títol– entre els seus accionistes. Així ho ha aprovat aquest divendres la junta general d'accionistes de l'entitat celebrada al Museu de les Arts i les Ciències de València en una assemblea que ha estat marcada pels èxits econòmics de la companyia i pel malestar d'uns treballadors que, a més de protestar a les portes del recinte, han reclamat una paga extra que els rescabali de l'augment de la càrrega de feina generada per la reducció de la plantilla i per la pèrdua de poder adquisitiu provocada per l'increment de la inflació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La retribució als accionistes –equivalent al 50% del benefici net consolidat de l'entitat ajustat pels impactes extraordinaris vinculats a l'absorció de Bankia– corona un 2021 de rècord per a CaixaBank, que l'any passat va aconseguir uns guanys nets de 2.359 milions d'euros. La xifra superava àmpliament el fins aleshores millor resultat de la seva història, els 1.985 milions del 2018. L'acord reflecteix les bones perspectives d'una entitat que ha vist com el preu dels seus títols s'ha revaloritzat un 73% des de l'anunci de la fusió i un 31% l'últim any, el mateix període en el qual els bancs europeus han perdut un 14% del seu valor i els de l'Íbex un 3,4%, segons xifres facilitades per CaixaBank.

L'optimisme de José Ignacio Goirigolzarri, president de l'entitat, i de Gonzalo Gortázar, conseller delegat, prové en part de la confiança en un augment progressiu dels tipus d'interès durant els pròxims mesos. "És impossible anticipar moviments amb certesa, però existeixen raons per pensar que els tipus negatius quedaran enrere aviat. Una gradual pujada de tipus tindrà una traducció molt positiva en la nostra línia de marge d'interessos", ha pronosticat Gortázar.

Els encarregats de posar aigua al vi de les bones xifres econòmiques han sigut els representants dels treballadors, que gairebé han monopolitzat les intervencions dels accionistes. La més contundent ha sigut Ruth Bolaños, portaveu de Comissions Obreres, que ha denunciat que els empleats pateixen una "pressió desmesurada". "La nostra situació és insostenible. Tenim una plantilla que s'ha de prendre ansiolítics, que no pot dormir... Què és el que ha de passar perquè reaccionin?", s'ha preguntat.

Igual de crític que la dirigent de CCOO, però amb la digitalització de la companyia, s'ha manifestat Fernando Herrero Sáez de Eguilaz, secretari general d'Adicae, que ha reclamat que s'acabi "amb el maltractament" de la gent gran i ha defensat que la digitalització d'una companyia no s'ha de traduir en expulsar els clients de l'oficina o enviar-los a un caixer.

En el torn de resposta, José Ignacio Goirigolzarri ha justificat la política de reducció de costos de CaixaBank per la necessitat de sobreviure en un "sector tremendament competitiu" en el qual l'única forma de "mantenir-se en el temps" és convertir-se en una "organització d'alt rendiment". Un missatge que ha fet seu Gonzalo Gortázar, que ha destacat que la companyia s'ha de guiar per "l'honestedat", però també per "l'exigència".

Treballadors i representants sindicals manifestant-se aquest divendres a València amb motiu de la celebració de la junta general d'accionistes de CaixaBank.
stats