Economia 08/06/2018

Calvet assegura que la Generalitat tindrà els diners per recuperar ATLL

El conseller de Territori creu que l'any que ve es podran reprendre les obres de la línia 9

Ara
3 min
El conseller de Territori, Damià Calvet.

BarcelonaEl conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha assegurat aquest divendres que el Govern disposarà dels diners necessaris per retornar Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a la gestió pública.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista a TV3, Calvet ha indicat que la decisió de tornar a mans públiques la companyia que abasteix d'aigua l'àrea metropolitana de Barcelona ja la va adoptar el govern de Junts pel Sí en el cas que hi hagués una sentència que anul·lés la concessió, tal com va passar.

Calvet ha explicat que ara es constituirà una comissió formada per representants del seu departament, d'Economia, de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i dels serveis jurídics, que és la que prepararà i negociarà la rescissió del contracte amb la concessionària, liderada per Acciona.

El conseller no ha donat xifres del que pot costar rescindir el contracte, però ha reconegut que "hi ha uns 300 milions com a compensació de les obres no liquidades per contracte". Calvet ha deixat clar que, quan arribi el moment, la Generalitat "haurà de tenir" els diners. "Hi seran", ha reblat, i ha apuntat que es podrien incloure en els propers pressupostos "perquè no s'han de pagar demà passat".

Calvet ha explicat que ara s'ha de començar a treballar en la reversió de la concessió, però ha deixat clar que el servei, mentrestant, "queda garantit".

Tot i el retorn a mans públiques d'ATLL, el conseller ha defensat la privatització que en va fer el govern d'Artur Mas l'any 2012. "Va ser imprescindible", ha indicat, per "la situació de paràlisi econòmica brutal". "Necessitàvem els recursos d'ATLL i dels túnels de Vallvidrera i del Cadí fins i tot per pagar les nòmines, la sanitat, l'ensenyament i altres serveis bàsics", ha dit.

El conseller de Territori ha indicat que una de les seves prioritats serà recuperar la llei de canvi climàtic, suspesa pel Constitucional. Sobre les relacions amb el govern de l'Estat, ha assegurat que fins ara la "pluja de milions" que va prometre l'executiu de Mariano Rajoy per a infraestructures a Catalunya no ha arribat, i ha dit que amb el nou executiu socialista vol reobrir una negociació. "És una pàgina en blanc d'un llibre nou", ha indicat.

Tot i això, Calvet ha indicat que no es reunirà amb els nous ministres de Foment i de Transició Ecològica fins que no s'hagin reunit el president Quim Torra i Pedro Sánchez. "Després del posicionament polític major (que ha de sortir de la reunió Torra-Sánchez) començarem a treballar els temes bilaterals", ha indicat, perquè "seria absurd fer-ho sense saber el seu capteniment sobre la vulneració de llibertats, les lleis suspenes o dret a l'autodeterminació".

Calvet també ha defensat el projecte final de Hard Rock per a l'antic BCN World. "És el millor projecte sense cap mena de dubte", ha dit, i ha recordat que té el suport majoritari del Camp de Tarragona. Juntament amb Port Aventura, això projectarà la zona, ha dit, "com a potència turística mundial".

Línia 9

D'altra banda, el conseller s'ha mostrat convençut que l'any que ve, amb els pressupostos, es podran reprendre les obres del tram central de la línia 9 del metro de Barcelona, que necessiten d'una inversió d'uns 1.100 milions d'euros.

Calvet s'ha mostrat convençut que amb els nous pressupostos la Generalitat podrà accedir al crèdit de 740 milions d'euros del Banc Europeu d'Inversios (BEI) que necessita per poder acabar l'obra, i ha reconegut que aquest tram central que falta "és el que dona sentit a la línia".

stats