Economia 21/01/2019

Calvet admet que haurà de retardar l'aprovació del decret per les protestes del taxi i les VTC

La vaga dels taxistes podria costar un 1 M€ diari si s'amplia al màxim l'oferta de transport

Paula Solanas / Júlia Manresa
3 min
El conseller Calvet en la reunió d'aquest dilluns amb els operadors de l'ATM

Barcelona / Brussel·lesEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha admès aquest dilluns després de tres reunions amb els operadors de transport públic, els agents socioeconòmics i els empresaris dels VTC que haurà d'endarrerir l'aprovació del decret llei per regular els VTC. Divendres Calvet havia posat un calendari d'un mes per tirar endavant el text. "El que uns consideren una xifra inassumible, els altres ho veuen insuficient", ha constatat el conseller, i ha afirmat que les posicions de totes dues parts "estan molt allunyades", cosa que complica la situació.

En aquest sentit, ha assegurat que no cedirà a cap "xantatge" i ha condicionat noves ofertes als taxistes al fet que aixequin la vaga indefinida i el bloqueig de la via pública. Demà es tornarà a reunir amb els representants del sector, als quals dissabte va proposar incrementar els 15 minuts mínims de precontractació als VTC a través d'una forquilla addicional, que l'AMB podria incloure en el seu reglament.

En la reunió amb els operadors de l'ATM, el conseller ha plantejat els diferents escenaris per reduir l'impacte en la mobilitat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Així doncs, ha explicat que en cas que els operadors es vegin obligats a incrementar al màxim l'oferta de transport públic la vaga de taxistes podria tenir un cost d'un milió d'euros diaris per a les administracions. Tot i així, aquesta mesura s'hauria d'aprovar amb 48 hores d'antelació –és un protocol que està previst per a episodis d'alta contaminació en què cal tallar les rondes– i no s'ha aplicat mai fins ara.

A més, Calvet també calcula que aquesta "aturada patronal" té un cost d'1,3 milions d'euros al dia per al sector del taxi, mentre que per a les VTC seria de 600.000 euros. "Tenim la voluntat de legislar el més ràpid possible perquè no volem un sector liberalitzat. És possible que el calendari quedi afectat perquè hi hagi posicions irreconciliables", ha dit.

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha reconegut que pateix per una possible afectació de la vaga en el Mobile World Congress, que tindrà lloc d'aquí un mes, del 25 al 28 de febrer. "Hi ha hagut una certa moda d'uns i altres de posar en perill el Mobile els últims anys. Sempre estem preocupats", ha expressat Calvet. El decret llei de la Generalitat s'havia intentat presentar amb prou marge per evitar que una eventual protesta posés en joc el Mobile, però si es retarda l'aprovació podria acabar afectant igualment el congrés dels mòbils.

D'altra banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat després de la reunió de JxCat a Brussel·les que durant tot el cap de setmana "ha estat informat al minut" sobre la vaga de taxi. "Tinc previst reunir-me amb tots tres per tenir un punt de la situació", ha anunciat. De fet, una de les reclamacions que han fet els taxistes durant el tercer dia de vaga indefinida és reunir-se amb el president del govern català.

"La proposta que planteja el conseller Calvet –al qual tot el govern dona suport–, és una proposta que també vol a partir dels 15 minuts tenir un marge en funció de la territorialitat i de la durada del trajecte i per tant que es pogués ampliar, és un tema que s’està debatent", ha valorat Torra. El president de la Generalitat ha confiat a trobar una solució al conflicte "demà": "Ho hem fet amb la vaga dels metges, dels funcionaris i ho estem a punt de fer amb els bombers".

En una entrevista a 'Els matins de TV3', Calvet també ha destacat que la virtut que té el decret que va anunciar divendres sobre la regulació dels VTC és que "no agrada a ningú". "Els taxistes han d'entendre que el temps de precontractació dels VTC que fixa el decret [de quinze minuts] és proporcional, i els VTC que el sector públic no està liberalitzat i, per tant, necessitem un marc de regulació", ha deixat clar Calvet.

El conseller es reunirà aquest dilluns al matí amb la patronal dels VTC i demà ho farà amb el sector del taxi per intentar arribar a un acord i aturar les protestes. "Quan s'accepti el decret hi haurà una reunió a tres bandes per parlar de períodes de vacances, de tarifes...", ha avançat. Calvet ha justificat l'elaboració d'aquest decret perquè el que està tramitant el govern central "està bloquejat". "La nostra obligació és posar solucions sobre la taula", ha dit.

stats