Macroeconomia

La Cambra avança la recuperació del PIB català a finals d'any

L'organisme creu que la inflació encara no és "estructural" però que serà "persistent" durant el 2022

2 min
La Llotja, seu de la Cambra de Comerç

BarcelonaSi el 2021 va veure l'inici de la recuperació, el 2022 l'ha de consolidar. Aquest és el missatge amb el qual coincideixen tots els oracles macroeconòmics que en les últimes setmanes han presentat les seves previsions per a l'any que comença. Així i tot, n'hi ha de més i de menys optimistes. La Cambra de Comerç de Barcelona ha estimat aquest dijous en el seu Informe de conjuntura que el retorn als nivells prepandèmia del PIB català s'avançarà a finals del 2022, un càlcul que contrasta amb els del Banc d'Espanya o el Fons Monetari Internacional, que situen aquesta fita a principis del 2023.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'organisme estima que l'economia catalana va tancar l'any passat amb un creixement del 6% i confia que acabi el 2022 en el 6,3%, gràcies a l'empenta que suposarà l'execució dels fons europeus Next Generation. "Si posem les llums curtes, no serà una recuperació lineal, suau ni perfecta. Hi haurà entrebancs", ha avançat Joan Ramon Rovira, cap del servei d'estudis de la Cambra. Aquests obstacles, ha afegit, tenen un nom molt clar: inflació.

L'economista ha apuntat que la deriva alcista dels preus i la crisi de subministraments (sumades a la incertesa per la variant òmicron) han alentit el ritme de la recuperació. En aquest sentit, Rovira ha valorat que aquesta inflació "encara no és estructural", però que serà "persistent" i es prolongarà almenys durant la primera meitat de l'any. "Tindrem encara uns quants mesos amb taxes per sobre del 2%, i la mitjana de l'any serà d'entre el 3% i el 4%", ha afirmat.

Joan Ramon Rovira ha admès que l'ocupació avança més ràpidament que l'activitat econòmica i ha recordat que al gener ja hi havia un 1,8% més d'afiliats a la Seguretat Social que en el mateix mes del 2020. No obstant, també ha matisat que aquesta millora té un punt de distorsió. "L'afiliació que més augmenta és la del sector públic, en el cas de la Generalitat un 14%, per les necessitats de la sanitat o l'educació", ha contextualitzat l'economista. A més, ha destacat que en el nombre d'hores treballades encara s'està per sota dels registres previs a la pandèmia.

Sobre la reforma laboral, que el Congrés de Diputats té previst convalidar aquest dijous, la presidenta de la Cambra, Mònica Roca, ha insistit en la necessitat que serveixi per millorar la qualitat de l'ocupació i ha lamentat que no inclogui la prevalença dels convenis autonòmics per sobre dels estatals, una mesura que demanava Esquerra Republicana a canvi del seu vot a favor.

Impacte dels colls d'ampolla

La Cambra també ha aportat algunes dades noves per definir quin ha sigut l'impacte dels colls d'ampolla i l'increment de la factura energètica per a les empreses catalanes. Segons l'enquesta de clima empresarial elaborada amb l'Idescat –l'Institut d'Estadística de Catalunya–, un 49% de les companyies industrials hauran d'augmentar els preus a conseqüència d'aquesta conjuntura. "És un resultat inèdit, no hi ha cap precedent històric amb aquesta intensitat", ha afirmat Rovira. En el cas del sector del comerç, aquest percentatge és del 39%, i del 32% en la construcció.

D'altra banda, el servei d'estudis de la Cambra ha constatat que els problemes d'aprovisionament van ser pitjors durant alguns moments del 2021 que en el pic més dur del confinament domiciliari del 2020. El 61% de les empreses industrials asseguren que van patir interrupcions en la cadena de subministrament a causa de la forta demanda global.

stats