La recuperació postcovid

La Cambra relativitza l'impacte de la cinquena onada i millora les seves previsions econòmiques

L'entitat considera que la caiguda turística és limitada i que es veurà compensada pel bon comportament d'altres sectors com la construcció

3 min
¿Com pot ser que per construir un edifici modest es trigui mesos i que per fer un cotxe n’hi hagi prou amb unes hores?

BarcelonaBandera blanca en plena cinquena onada: segons la Cambra de Comerç de Barcelona, l'economia catalana creixerà una mica més del que es preveia fa uns mesos. Així, l'entitat contraresta els missatges llançats fins i tot des del Fons Monetari Internacional (FMI) en el sentit que la cinquena onada i les noves restriccions al turisme poden frenar la recuperació. “L'explicació és en essència que hem vist com hi ha un conjunt de variables que són fonamentals i que van més enllà del turisme”, ha argumentat aquest dimecres Joan Ramon Rovira, cap d'estudis de la Cambra, quan ha presentat l'últim informe de conjuntura econòmica. Parla de l'ocupació, del consum privat, del comerç exterior i de sectors concrets com la construcció i la indústria en general. Àmbits, diu, que els han sorprès per la “intensitat” de la seva recuperació. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En síntesi, la Cambra anticipa ara que Catalunya es recuperarà de l'ensorrament econòmic provocat per la pandèmia (-11,5%) en dos passos: creixent un 6,3% el 2021 i un 6,7% el 2022. Aquestes dades milloren en tres i sis dècimes respectivament l'increment del PIB que el mateix organisme anticipava l'abril passat. 

Per fer aquesta revisió a l'alça s'agafen al fet que ja hi ha 2,7 milions de persones assalariades treballant efectivament (és a dir, sense comptar la gent que està en ERTO) a Catalunya, i que el febrer del 2020 eren 2,8 milions. Fins i tot si la comparació es fa amb l'últim mes de juny abans de la pandèmia, per evitar els efectes estacionals, la diferència és només d'un 4%. També remarquen el fet que el comerç amb l'exterior ja està millor que abans de la crisi del covid i que el nombre d'empreses actives ha recuperat el nivell de llavors. En aquest últim cas, el fenomen es deu sobretot a l'embranzida que ha agafat la construcció. “Hi ha sectors que estan compensant l'impacte de la caiguda de les reserves [turístiques] que estem veient, que és una caiguda limitada i que es podria revertir de cara al setembre a mesura que aquesta cinquena onada es vagi contenint”, ha insistit Rovira. 

Però fins i tot quan observen el que passa directament al sector turístic troben raons per ser optimistes. Per exemple, si bé és cert que el nombre de pagaments que s'han fet amb terminals CaixaBank a botigues de souvenirs, agències de viatges i hotels va a la baixa aquest juliol, en cap cas s'acosta als mínims registrats mesos abans. De fet, el nombre de reserves hoteleres diàries mostren el mateix: una petita caiguda des de mitjans de juliol però no prou pronunciada per alentir de manera determinant la recuperació. “Estem en nivells superiors a qualsevol altre moment des del 15 de març [del 2020], estem pràcticament en la situació d'abans de la pandèmia”, ha resolt el cap d'estudis de la Cambra.

El perill de la inflació

Amb tot, l'ens té certes reserves, com, per exemple, que la situació pandèmica vagi a pitjor o que la vacunació s'estanqui, i, sobretot, que la inflació segueixi a l'alça i que els preus pugin més d'un 3%, un escenari que podria contenir les xifres de consum que sustenten bona part del punt de vista optimista de la Cambra. De moment, entenen que la inflació està en màxims del 2017 perquè s'està recuperant dels mínims dels mesos més durs de pandèmia i perquè l'energia està disparada. Per tant, “el fenomen hauria de ser transitori”, atenua Mònica Roca, presidenta de la Cambra, que ho aprofita per resumir el missatge de l'entitat: “És evident que la cinquena onada, per al turisme, no és bona, però quina repercussió té això en la resta de l'economia? Bastant acotada”, conclou.

stats