Empreses
Economia 04/11/2022

La candidata de Foment vol una CEOE més descentralitzada

Virginia Guinda ha presentat la seva candidatura a les eleccions de la patronal

2 min
La vicepresidenta de la patronal catalana, Virginia Guinda, avui a Madrid.

MADRID"La CEOE ha de tenir un model de governança més participatiu, on les decisions es prenguin de baix a dalt, des del territori i fins a les sectorials [...]. Amb capacitat d'escolta de tots els integrants, que són d'índole diversa". Així vol que sigui la vicepresidenta de Foment del Treball, Virginia Guinda, la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) en cas que guanyi les eleccions. Aquest divendres, l'empresària catalana ha presentat oficialment la seva candidatura com a alternativa a l'actual president de la CEOE, Antonio Garamendi. Els dos candidats es veuran les cares el 23 de novembre, quan es decidirà el futur de la presidència de la patronal espanyola per als pròxims quatre anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Guinda ha presentat el seu projecte –de moment encara no el seu equip– en un acte a Madrid envoltada d'amics. L'empresària s'ha presentat com una mare de tres fills i directiva d'una empresa del sector paperer. De fet, l'acte l'ha organitzat a la seu de l'Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartó, una de les organitzacions sectorials de la CEOE. "En un moment tan delicat i complex com l'actual s'ha d'escoltar de forma més activa", ha reiterat Guinda. Aquesta descentralització que ha reclamat sempre l'ha abanderat Foment del Treball, l'organització territorial que més crítica ha estat amb Garamendi. En aquest sentit, també ha fet referència al diàleg social amb el govern i els sindicats. "Hauria de tenir més intensitat i pluralitat, i les bases de l'organització haurien d'estar al corrent del diàleg", ha dit. Ara bé, també ha remarcat que "la CEOE només ha de ser complaent amb els socis als quals representa", en referència al govern espanyol.

Malgrat que Guinda no ha volgut llançar cap dard contra Garamendi, ja ha anticipat que si arriba a la presidència tocarà l'actual reforma laboral. "Tenim l'oportunitat d'abordar una nova reforma laboral per adaptar-la a un sistema productiu com el que tenim ara, amb necessitats que tenim els empresaris", ha dit. La reforma que ha deixat enrere l'aprovada pel Partit Popular va tenir el vistiplau de la CEOE i l'actual president la defensa fèrriament, però Foment del Treball s'hi va abstenir.

Salaris mínims diferenciats

Pel que fa als reptes més immediats, com un augment dels salaris davant l'actual escalada dels preus o el desbloqueig d'un pacte de rendes, Guinda ha estat poc concreta. És partidària d'augmentar els sous dels treballadors, però no ha dit quant. També aposta per un salari mínim a la carta, és a dir, que pugui ser diferent en funció del sector o el tipus d'empleat. "No hauria de ser el mateix en un sector industrial que en un d'agrari o no hauria de ser la mateixa referència per a un jove que s'incorpori al mercat laboral. Cal abordar les coses des de la complexitat per aconseguir l'objectiu que l'economia funcioni", ha dit, abans de criticar que l'SMI "s'ha polititzat excessivament".

"Diferents organitzacions m'han ofert avals, que es coneixeran abans del 8 de novembre [la data màxima per presentar candidatures]", ha assegurat Guinda en resposta a una pregunta sobre el suport intern que té. Per poder presentar una llista es necessiten els avals de quatre organitzacions i vint vocals. "Jo vaig a guanyar", ha dit. Garamendi, però, no l'hi posarà fàcil: l'actual líder ja s'ha encarregat de remarcar que té el suport de "totes les associacions territorials, excepte d’una”. Guinda s'ha encarregat d'esvair qualsevol dubte sobre si aquesta era, o no, Catalunya: en efecte, ho és.

stats