Preu dels carburants
Economia 01/09/2022

Els carburants reprenen l'encariment amb l'inici del nou curs

El preu repunta un 3,6% després de les baixades de l'estiu

2 min
Benzinera fotos de la benzinera del carrer Arago pujada dels preus dels carburants benzina i gasoil

BarcelonaPunt final a la tendència a la baixa del preu mitjà dels carburants dels dos últims mesos, que havia donat un respir al llarg de l'estiu. L'inici del nou curs fa tornar les pujades, amb un repunt de fins al 3,6%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, el preu mitjà del litre de dièsel ha pujat aquesta última setmana un 3,63% i encadena el segon ascens consecutiu, fins als 1,882 euros.

Per la seva banda, el preu mitjà del litre de gasolina, que havia sumat nou setmanes seguides de caigudes, s'ha encarit per primera vegada des de finals de juny amb un increment del 0,45% i se situa a 1,794 euros, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea.

Aquest import mitjà dels dos carburants inclou els impostos, però no reflecteix el descompte d'almenys 20 cèntims per litre decretat pel govern espanyol que va entrar en vigor l'1 d'abril, perquè hi ha rebaixes superiors, depenent de la petroliera i de les promocions als clients fidelitzats. Amb la bonificació de 20 cèntims, el litre de gasolina se situa en 1,594 euros el litre i el dièsel en 1,682 euros.

Forts augments respecte a l'any passat

Tot i que els últims dos mesos els carburants havien començat una tendència a la baixa, cosa que ha donat un petit respir a la inflació interanual de l'agost, el preu continua sent especialment elevat comparat amb els anys anteriors.

Concretament, comparat amb la mateixa setmana de fa un any, el preu mitjà del litre de benzina és un 27% més car, mentre que en el cas del gasoil s'ha encarit un 50%, tot això sense tenir en compte la bonificació vigent.

Si es té en compte la subvenció, el preu del litre de gasolina és un 12,7% més car que la primera setmana de setembre, mentre que en el cas del gasoil el preu és un 33,7% superior.

Comparativa

Amb tot, el preu de la gasolina sense plom de 95 es manté a Espanya per sobre de la mitjana de la Unió Europea, situada en 1,782 euros el litre, encara que no de la zona euro, amb un preu mitjà d'1,838 euros.

En el cas del dièsel, el preu a Espanya és inferior al de la mitjana de la UE, que és d'1,911 euros, i també al de la zona euro, amb un preu d'1,946 euros.

stats