Preus

La baixada dels carburants suavitza la inflació a l'agost

Els preus es moderen en termes interanuals tot i la lleugera pujada respecte al juliol

3 min
Un client compra a una parada de carn del Mercat del Ninot.

BarcelonaLa caiguda del preu dels carburants durant el mes d'agost es comença a notar. Els béns i serveis de consum han donat un respir aquest agost en termes interanuals, amb una taxa que ha caigut fins al 10,4% segons dades de l'índex de preus de consum (IPC, l'indicador que mesura el cost de la vida) avançades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Tot i això, en comparació amb el mes passat, la variació ha estat lleugerament a l'alça, amb un augment del 0,1%. Segons l'INE, la moderació de l'IPC interanual fins al 10,4% és deguda, principalment, a la baixada dels preus dels carburants i, en menor mesura, dels combustibles líquids.

Per contra, a l'agost van pujar els preus de l'electricitat (que estan en màxims des de l'entrada en vigor de les polítiques de contenció de preus com el topall del gas, altrament conegut com a excepció ibèrica), dels aliments, de la restauració i dels paquets turístics, entre d'altres.

Amb tot, malgrat la davallada, el cistell de la compra ara és un 10,4% més car que fa un any, però aconsegueix deixar enrere el 10,8% registrat el mes passat, que va ser l'increment interanual de preus més alt registrat des del setembre del 1984. L'encariment de l'alimentació i l'electricitat són les principals causes de l'augment respecte a fa un any, segons l'INE.

Augmenta la inflació subjacent

La inflació subjacent (la que no té en compte aliments frescos ni productes energètics, que són els més volàtils), se situa el mes d'agost en la taxa més alta des del gener del 1993, fins al 6,4%. Registra, doncs, un augment del 0,3% respecte al mes de juliol, quan va tancar el mes amb un 6,1%.

Segons el membre de la Comissió d'Economia Financera del Col·legi d'Economistes de Catalunya Alfons Fernández, l'augment de la inflació subjacent és "molt important i cal tenir-lo en compte, ja que és el que ens diu el que realment ens costa la compra del súper sense els aliments frescos". Així doncs, segons l'economista, "és molt mala notícia que pugi tres dècimes, encara que globalment baixi fins al 10,4%, perquè és el termòmetre més important per mesurar el cost del cistell de la compra del supermercat".

Escenaris futurs

Davant aquestes dades, la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha dit en una entrevista a TVE que la inflació "ha començat a moderar-se i seguirà en aquesta línia de descensos" els pròxims mesos.

Amb tot, però, ha assenyalat que tot dependrà de factors externs com la guerra a Ucraïna o el funcionament de les cadenes de subministraments. Per això, ha apuntat, serà important la reacció del govern i fer polítiques econòmiques "coherents i responsables per afrontar de la millor manera aquesta situació tan incerta".

Com a valoració general, Alfons Fernández considera que "tot i que és positiu que la inflació interanual reculi quatre dècimes, hem de tenir present que continuem amb una inflació molt elevada, per sobre dels dos dígits". Això se suma a una tardor que es preveu "molt complicada per a les famílies", ha explicat l'expert, "perquè a la pujada de preus s'hi afegeix l'augment de tipus d'interès".

En aquest sentit, ha afegit que "això vol dir que no només és més car el cistell de la compra, sinó que el deute, com la hipoteca, també és més car". Alhora ha dit que "moltes famílies han gastat gran part dels seus estalvis durant el període vacacional, cosa que les deixa en una situació més vulnerable".

Segons Fernández, "és possible que de cara als pròxims mesos els preus vagin baixant una mica més per les mesures dels governs, com ha passat ara sobretot amb el preu dels carburants". Tot i això, ha recordat que "hi ha hagut l'efecte contrari amb els preus de l’electricitat, que han perjudicat la inflació, cosa que és paradoxal perquè justament el govern espanyol va posar en marxa dues mesures [la reducció de l'IVA i el topall al gas] per aconseguir-ho". Tot i això, l'economista ha vaticinat que "s'arribarà a finals d’any amb una taxa d’inflació molt elevada, potser per sota dels dos dígits, però molt alta igualment".

Amb tot, caldrà esperar uns mesos per valorar realment l'efectivitat de les mesures de contenció de preus imposades pel govern i afrontar una "tardor calenta". L'INE publicarà les dades definitives de la inflació del mes d'agost el 13 de setembre.

stats