Economia 03/12/2020

La carn és el producte que més s'està encarint en vistes de Nadal

El peix i el marisc baixen de preu, amb l'excepció de les angules, les ostres i el lluç, segons l'OCU

Ara
1 min
Com a carn vermella s’entén el múscul de mamífers com la vedella, el porc, el xai o el cavall, que estan més irrigades per sang.

BarcelonaL'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha detectat una pujada "moderada, de l'1,1% de mitjana respecte al 2019", en els preus dels aliments típics de Nadal. Les carns són els aliments que més s'encareixen, mentre que el peix i el marisc baixen de preu, segons un estudi d'aquesta entitat de defensa dels consumidors al conjunt d'Espanya.

Dels 15 productes als quals l'OCU fa un seguiment, set han pujat de preu i vuit han baixat, amb les angules com les que més s'han encarit (+38%), seguides de la pularda (+30%) i el rodó de vedella (+12%). Per contra, els que més baixen són el llobarro (-21%), el pernil ibèric (-13%) i el besuc (-12%).

L'estudi de l'OCU ha remarcat que són les carns les que, en general, tenen més tendència a pujar de preu, amb l'excepció del gall dindi. Les verdures i fruites tenen preus estables des de l'any d'inici de l'estudi. El 2020, el peix i el marisc són els productes que més han tendit a abaixar preus, ja que -amb l'excepció de les angules, les ostres i el lluç- han abaixat preus respecte a l'any passat.

Per als consumidors que vulguin evitar les pujades típiques de Nadal, l'OCU ha aconsellat avançar les compres o substituir els productes més cars per altres d'alternatius més econòmics. L'OCU fa el seu informe sobre la base de les dades obtingudes en mercats municipals, supermercats i hipermercats de Madrid, Barcelona, Bilbao, Sevilla, València i Saragossa.

stats