Economia 28/03/2018

Catalunya es manté com la comunitat més endeutada, amb més de 77.700 milions

El deute de les comunitats baixa en relació amb el PIB, mentre que el de l'administració central puja

Natàlia Vila
2 min
El governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, ahir al Congrés.

BarcelonaEl deute conjunt de les administracions públiques espanyoles va tancar el 2017 al 98,3% del producte interior brut, el PIB. Això vol dir que Espanya deu pràcticament tota la riquesa que és capaç de generar en un any, però tot i això, la xifra del quart trimestre de l’any passat és millor que la del 2016, quan el deute va arribar a situar-se els últims tres mesos de l’any al 99% del PIB, segons les dades en detall que ha publicat aquest dimecres el Banc d’Espanya.

Catalunya es manté, un any més, com la comunitat amb un deute més elevat en xifres absolutes, amb 77,740 milions d’euros de deute. Són 2.622 milions més que al tancament del 2016, però en canvi, en relació amb la riquesa generada, el deute ha baixat: ha passat de ser el 35,1% del PIB a quedar-se en el 34,8%.

Per darrere de Catalunya, el País Valencià i Andalusia completen el podi de comunitats més endeutades amb 46.187 milions i 34.260 milions, respectivament. En aquests dos casos, el deute també ha augmentat respecte de l’any passat en uns 1.000 milions d’euros més en totes dues comunitats. A l’altre costat de la balança, la comunitat menys endeutada de totes és la Rioja, amb 1.500 milions d’euros.

En termes relatius, és a dir, en comparació amb la seva riquesa, la comunitat més endeutada és el País Valencià. El deute en aquesta comunitat arriba al 42%. Seguint aquest mateix paràmetre Castella-la Manxa se situa en segon lloc amb un 36%, i Catalunya ocupa el tercer lloc, amb un 34,8% de deute respecte del PIB. Per darrere hi ha les Illes Balears i Múrcia, al voltant del 29% del PIB.

El deute de l'administració central també puja

En total, el conjunt de comunitats autònomes van tancar el quart trimestre del 2017 amb un deute acumulat de 288.105 milions d’euros. Així doncs, les comunitats estan més endeutades que fa un any en xifres absolutes (11.104 milions més que el 2016), però també han crescut més econòmicament, i això ha fet que el percentatge de deute respecte del PIB es mantingui igual, al 24,8% al tancament del quart trimestre.

En canvi, el deute de l’administració central de l’Estat va augmentar fins a superar el milió d’euros, i el percentatge també es va incrementar en dues dècimes: va passar del 86,7 al 86,9%.

stats