Economia 29/04/2019

Catalunya segueix liderant el PIB tot i créixer per sota de la mitjana

L’economia catalana augmenta menys que l’espanyola, però evita el ‘sorpasso’ de Madrid

àlex Font Manté, Xavier Grau
3 min
Catalunya segueix liderant el PIB tot i créixer per sota de la mitjana

BarcelonaCatalunya continua sent la comunitat que aporta més al PIB espanyol: concretament, 231.277 milions, segons la primera estimació de la comptabilitat publicada per l’Institut Nacional d’Estadística. Aquest lideratge es manté tot i créixer un 2,3%, segons l’INE, tres dècimes menys que la mitjana espanyola i lluny del 3,7% que va augmentar el PIB de la Comunitat de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, Catalunya segueix al capdamunt del rànquing un any més, malgrat els reiterats pronòstics en el sentit que arribaria el sorpasso de Madrid. Tot i retallar diferències, la regió de la capital espanyola aporta un 19,05% del PIB de l’Estat, una dècima menys que Catalunya (19,15%). Ara bé, les dues comunitats estan separades per tan sols 1.259 milions, una xifra petita tenint en compte que generen més de 230.000 milions l’any cadascuna. L’any passat Catalunya aportava una dècima més a l’economia espanyola, i Madrid una menys.

Catalunya, però, no és la comunitat més rica, com molts cops s’afirma erròniament. L’economia catalana i la madrilenya ja estan gairebé empatades, però com que a Catalunya hi viuen més persones, la renda per càpita dels catalans (que és el PIB dividit pel nombre d’habitants) és inferior a la dels madrilenys. Passa el mateix amb el País Basc i Navarra, comunitats més petites però amb uns ciutadans que gaudeixen d’un poder adquisitiu més alt. Els madrilenys, per exemple, tenen una renda de gairebé 35.000 euros per persona, mentre que en el cas dels catalans la xifra s’acosta als 31.000 euros. Els bascos (34.000 euros) i els navarresos (prop de 32.000) són els que ocupen la segona i la tercera plaça.

Diferències amb l’Idescat

La xifra de creixement que va publicar ahir l’INE queda lluny de la de l’Idescat, que fa setmanes va publicar que el PIB català havia crescut un 2,6% l’any passat, tres dècimes més del que diu l’agència espanyola d’estadística. De fet, l’Idescat sosté que Catalunya va generar l’any passat 242.000 milions d’euros, 11.000 milions més del que assegura l’INE. Segons les fonts consultades, però, no cal fer lectures polítiques d’aquesta diferència. “Simplement, a l’Idescat disposem de més eines per fer una radiografia més detallada de l’economia catalana”, expliquen des de l’oficina d’estadística catalana per justificar per què l’INE acostuma a donar una xifra més baixa per al PIB català.

Segons les dades publicades ahir, Madrid va aconseguir liderar el creixement a Espanya amb un augment del 3,7%, tres dècimes més que l’any anterior, malgrat la baixada generalitzada que va registrar l’Estat. Catalunya, en canvi, sí que va notar la frenada i va caure del 3,3% al 2,3%, un descens més acusat que la mitjana espanyola.

Qüestió de temps?

Catalunya ha aconseguit evitar perdre la primera plaça com a economia que aporta més al conjunt espanyol, però el més lògic és que, si es manté la tendència dels últims anys, el sorpasso arribi i Madrid acabi sent la primera del rànquing tard o d’hora.

Catalunya ha estat tradicionalment l’economia més gran d’Espanya, però fa anys que Madrid la segueix de molt a prop. El 1996, per exemple, Catalunya tenia un PIB de més de 107.000 milions (menys de la meitat que ara) i Madrid estava un 10% per sota. L’escletxa es va reduir però es va mantenir relativament estable fins a l’inici de la Gran Recessió, a partir del 2008. Aleshores la distància es va reduir dràsticament, i el 2012, de fet, Madrid va superar breument Catalunya, per només 500 milions d’euros, tot i que l’any següent va tornar a estar per darrere, i des de llavors Madrid ha seguit trepitjant els talons de l’economia catalana, però no l’ha tornat a superar més.

stats