Economia 03/11/2020

Catalunya continua liderant la recepció de turistes, però amb una caiguda del 77%

La despesa dels visitants es desploma un 80% i es perden més de 14.000 M€

Xavier Grau Del Cerro
2 min
La Sagrada Família, buida de turisme durant les prmeres setmanes de postconfinament.

BarcelonaCatalunya continua sent la comunitat líder en recepció de turistes a l'Estat, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) corresponents al mes de setembre. Però, tot i això, les estadístiques mostren el fort impacte de la pandèmia en el sector.

Segons les dades de l'INE, entre el gener i el setembre Catalunya ha rebut 3.489.269 turistes internacionals, un 77,7% menys que en el mateix període de l'any passat. Al mes de setembre encara es va aprofundir més en la caiguda de visitants. El novè mes de l'any van arribar a Catalunya 276.064 turistes, un 86% menys que el mateix mes de l'any passat.

Malgrat que Catalunya rep gairebé un de cada quatre turistes que arriben a l'Estat, el descens del turisme des del mes de gener a Espanya és superior. Del gener al setembre Espanya ha perdut un 74,9% de visitants. En total, van arribar a Espanya 16,8 milions de visitants. Al mes de setembre, però, la caiguda al conjunt de l'Estat va ser superior a la de Catalunya, del 87,1%.

A més, el turisme que arriba actualment és bàsicament europeu. Segons l'INE, el gruix dels turistes arribats a Catalunya són francesos, un 44,6%, mentre que els visitants de la resta de països europeus sumen gairebé el 24%.

Rebrots i caiguda de la despesa: 14.000 M€ menys

No només venen menys turistes, sinó que, a més, els que arriben fan una despesa inferior a la que feien abans de la pandèmia. Segons l'enquesta de despesa turística de l'INE, els turistes que han vingut a Catalunya entre el gener i el setembre han gastat 3.377 milions d'euros, un 80,6% menys que en el mateix període de l'any passat. Al setembre ja es van notar els primers rebrots, i els turistes que van visitar Catalunya van fer una despesa de 186 milions d'euros, gairebé un 92% menys que el novè mes de l'any passat.

De fet, en el que va d'any Catalunya ha ingressat per turisme estranger 14.022 milions d'euros menys que l'any passat. En el conjunt de l'Estat, la caiguda de la despesa turística respecte l'any passat és de 55.830 milions d'euros. A Catalunya els turistes estrangers l'any passat, entre el gener i el setembre, es van gastat quasi 17.400 milions, enfront els 3.377 d'aquest any.

La caiguda de la despesa turística a Catalunya és superior a la mitjana de l'Estat (-75,9%) i és la segona més alta entre les principals comunitats turístiques, només superada per les Balears, amb un descens del 87,1%.

Hi ha altres indicadors que demostren que els turistes gasten menys. La despesa mitjana per turista es va situar en 675 euros al setembre, un 40% menys que fa un any, mentre que la despesa diària per turista va ser de 107 euros, un 42,6% menys que un any enrere.

A més, els visitants cada cop estan menys dies a Catalunya. Al setembre l'estada mitjana va ser de 6,3 dies, un 3,9% inferior a un any enrere.

stats