Economia 09/07/2014

El CCN sosté que la independència serviria d'incentiu a Espanya per a un canvi de model

En un informe expliquen que amb la independència hi guanyarien tots

Europa Press
2 min

BarcelonaEl Cercle Català de Negocis (CCN) ha presentat un informe en què sosté que la independència de Catalunya serviria d'incentiu a Espanya per fer un canvi de model productiu. D'aquesta manera, afirmen que tant Catalunya com Espanya hi sortirien guanyant.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe de 144 pàgines 'Per un millor futur dels estats independents d'Espanya i Catalunya en sintonia amb la UE' sosté que la independència faria que Espanya es plantegés una transformació en una economia industrialitzada amb salaris baixos i poc valor afegit. El president de l'entitat, Albert Pont, ha explicat que Espanya podria aprofitar les seves connexions amb l'Amèrica Llatina i els països àrabs per exportar els seus productes i estalviar 30.000 milions d'euros en duplicitats de les administracions públiques. D'aquesta manera, podria "passar d'una economia de subsidi a una d'industrial".

També ha afegit que si Espanya canviés el model productiu amb el suport de la UE tindria un creixement sostingut de 2,06 punts del PIB durant quatre anys, i seria capaç de generar 968.000 llocs de treball.

Segons Pont, Espanya i Catalunya tenen models econòmics diferents que no poden desenvolupar-se plenament perquè estan dins d'un mateix estat, i que, amb la independència, es complementarien i se'n beneficiarien totes dues parts. També ha assegurat que mentre Catalunya va sustentar el seu creixement entre el 1997 i el 2007 en la innovació i el desenvolupament, a Espanya la productivitat va contribuir negativament en 0,7% al creixement, amb un pes més gran dels factors treball i capital, i per això la "taxa d'ocupació és més sensible al creixement".

Quan se li ha preguntat si seria possible combinar tots dos models productius, el de Catalunya i el d'Espanya, sense la independència, el president del CCN ha respost que "el corredor mediterrani i que no hi hagi lliure competència entre territoris demostra que Espanya no vol canviar". No obstant això, Pont ha afegit que des del CCN es vol que a Espanya li vagi "bé" perquè considera que és positiu que els països tinguin estats veïns econòmicament forts per poder comercialitzar i competir.

Ha explicat que si Espanya canviés el model productiu amb el suport de la UE tindria un creixement sostingut de 2,06 punts del PIB durant quatre anys, i seria capaç de generar 968.000 llocs de treball.

Per acabar, Pont ha dit que Espanya ha de canviar "independentment del que passi amb Catalunya perquè el món està canviant", i ha assegurat que ha de millorar la seva burocràcia i la seguretat jurídica dels negocis.

stats