Laboral
Economia 20/01/2022

CCOO defensa la reforma laboral com a solució a la precarietat de l'hostaleria

El sindicat demana als partits de l'esquerra que no cometin l'error històric de votar en contra del text

2 min
El líder de Comissions Obreres, el biscaí Unai Sordo.

BarcelonaL'aprovació de la nova reforma laboral al Congrés de Diputats encara penja d'un fil, sense una majoria clara que garanteixi un sí rotund. ERC va reiterar ahir que no hi donarà suport si no s'hi inclouen punts que considera claus, com la recuperació de les indemnitzacions de 45 dies en lloc de 33. CCOO, però, ha assegurat aquest dijous com a garant de l'acord que malgrat haver esquivat aquest punt, la reforma laboral permetrà reduir la precarietat de sectors com el de l'hostaleria. "Si a conseqüència d'aquesta reforma hi ha molts més treballadors temporals que passen a indefinits, per la porta del darrere es milloren les seves indemnitzacions per acomiadament", ha defensat el seu secretari general, Unai Sordo.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant la presentació de l'informe Prou de precarietat a l'hostaleria, el dirigent sindical ha demanat als partits d'esquerres que no cometin l'error històric de votar contra la convalidació del text i els ha recriminat que facin bandera que aquesta reforma exclogui els costos de l'acomiadament. Sordo considera que per als treballadors temporals el més rellevant no és una indemnització (que seria "nímia") sinó que no els facin fora del seu lloc de treball. En aquest sentit, ha recordat que al sector, de mitjana, els temporals tenen 4,3 contractes a l'any amb una durada mitjana de 53 dies.

En el seu informe, CCOO destaca "l'increment i la cronificació" dels principals indicadors de precarietat en l'hostaleria. Per exemple, la parcialitat ha augmentat en més de deu punts fins a situar-se en el 30% i la temporalitat ha arribat a pics de més del 40%. Aquesta situació, indica el sindicat, s'ha agreujat encara més en les dones d'aquesta indústria: cobren de mitjana 13.410 euros, un 16% menys que els homes del seu mateix sector i un 38% menys que la mitjana de les treballadores espanyoles. Sordo ha assegurat que l'hostaleria es troba "a la cua de les activitats econòmiques" en termes salarials i molt per sota dels increments de rendibilitat del sector, per molt que hagi patit l'impacte del covid.

Mobilitzacions per millorar els convenis

Des de CCOO denuncien que alguns convenis provincials porten "bloquejats i congelats" durant una dècada, tot i que en aquests mateixos territoris els empresaris lamenten que no troben cambrers per als seus restaurants. "La diferència entre el salari d'un cambrer d'Alacant o de Múrcia és de més de 300 euros al mes, segons el conveni. No m'estranya que a Múrcia no en trobin. Això és el que provoca el bloqueig de la negociació col·lectiva", ha raonat José María Martínez, secretari general de CCOO Serveis. Per això, el sindicat avisa que hi haurà una Setmana Santa i un estiu de vagues si la patronal no accedeix a millorar els convenis.

stats