ENERGIA
Economia 16/07/2019

Cecot tem que l’Estat afavoreixi els grans grups de renovables

La patronal reclama un model elèctric que doni “garanties” a l’autogeneració

Leandre Ibar
2 min
La patronal vol un marc legal que afavoreixi l’autoconsum davant les grans plantes.

BarcelonaLa patronal Cecot reclama a les administracions públiques, particularment l’Estat, més garanties i claredat per afavorir l’autogeneració d’electricitat. L’entitat vallesana tem que “el govern central pugui plantejar un nou model de concentració en pocs operadors i basat en grans plantes de generació”, en lloc d’apostar per l’autoconsum.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, l’entitat vallesana reclama “un pacte d’estat que doni garanties al model elèctric, tant pels peatges com per les condicions de l’autogeneració”, segons va explicar en un comunicat.

Cecot alerta que, si les administracions afavoreixen les grans empreses elèctriques, es crearà un model que comportarà “importants conseqüències econòmiques a la competitivitat de les empreses catalanes i un increment de la ineficiència energètica”. És per això -diu l’organització empresarial- que, per tal de complir amb els objectius de transició energètica marcats per la Unió Europea, cal “consolidar un model energètic que fomenti la generació d’electricitat amb recursos distribuïts en qualsevol ciutat o població”, així com “facilitar l’autoconsum amb una visió de proximitat en el territori”.

El president de la patronal, Antoni Abad, va enviar una carta als presidents del govern espanyol, la Generalitat i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), en la qual els instava a “evitar situacions d’inestabilitat ja viscudes”. En aquest sentit, Abad va fer referència als canvis legislatius introduïts pel Congrés i l’executiu espanyol durant diversos anys que van frenar les inversions en el sector de les energies renovables. Entre aquestes mesures, la més polèmica va ser l’anomenat impost al sol, que gravava l’autoconsum elèctric.

La patronal destaca el “canvi de tendència” a favor de les energies netes “motivat per l’impuls de l’autoconsum dels últims decrets” de l’executiu de Pedro Sánchez. Tanmateix, afegeix que “són només la mínima expressió” als canvis necessaris per fer front el canvi climàtic.

Així mateix, l’organització presidida per Abad tampoc estalvia crítiques a la Generalitat. Segons el comunicat, Catalunya “tampoc ha fet els deures quant a la correlació entre creixement econòmic i reducció d’emissions”, malgrat haver estat “pionera” en l’aprovació d’una llei sobre canvi climàtic, que va acabar sent declarada inconstitucional.

Reducció dels peatges

Fa dues setmanes, la CNMC va anunciar una reducció del 7% per a les companyies elèctriques i d’un 18% per a les empreses distribuïdores de gas. Aquesta mesura podria afavorir les companyies més grans del sector de les renovables, que produeixen electricitat en grans plantes en regions del sud d’Espanya a preus més barats, segons Cecot. Això posaria en dubte la viabilitat financera de projectes d’autogeneració, ja que l’energia renovable seria molt barata, però la producció es concentraria en mans de poques empreses.

stats