Fons europeus
Economia 26/08/2021

La Cecot també critica el govern espanyol per arraconar les pimes dels Next Generation

La patronal qualifica de "despropòsit" i "gran fracàs" les convocatòries d'ajudes publicades per l'Estat aquest agost

2 min
El president de Cecot, Antoni Abad, sosté que “l’arbitrarietat en el preu de la llum perjudica la competitivitat de les empreses”.

BarcelonaLa patronal vallesana Cecot s'ha afegit a les crítiques contra el govern espanyol per la gestió dels fons Next Generation, després que Pimec i totes les cambres de comerç de Catalunya també expressessin la seva preocupació per com s'està duent a terme el repartiment dels fons. Igual que les altres entitats empresarials, les queixes de la Cecot se centren sobretot en els terminis i les dates de les convocatòries d'ajudes, que –a parer de l'entitat– afavoreixen un nombre reduït de grans companyies.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“S’han convocat dues línies d’ajuts per al sector industrial al mes d’agost amb termini de presentació el mateix mes d’agost i ja hem vist que l’operativa conté tots els elements necessaris perquè només beneficiï un petit nombre d’empreses”, apunta el president de la Cecot, Antoni Abad, en un comunicat emès aquest dijous. Segons Abad, "aquesta praxi per part de l’administració és un despropòsit" que "està bloquejant i desincentivant la participació de les pimes", que representen el 98% del teixit productiu català, per la qual cosa reclama a la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, l'ajornament dels terminis i que es readaptin les condicions en futures convocatòries.

La Cecot considera que la mala gestió de l'executiu presidit per Pedro Sánchez s'ha traduït en un "gran fracàs" d'una primera convocatòria de 7.000 milions d'euros, en la qual les empreses del conjunt de l'Estat només van sol·licitar el 40% dels fons disponibles. En el cas de Catalunya, es van demanar menys del 20% dels 913 milions disponibles. La poca concurrència –diu el comunicat de la patronal– es deu a uns mecanismes "massa complexos" per tramitar les peticions i a uns terminis massa curts que estan "comportant que únicament les empreses amb més recursos puguin participar" del repartiment dels fons.

"Poca empatia" de Madrid i més control de Brussel·les

L'organització ataca directament el govern espanyol, al qual acusa de "manca de voluntat política" i "poca empatia a l’hora d’escoltar tant l’empresariat català com diferents experts, en la definició d’actuacions per accelerar la reactivació econòmica". En canvi, té paraules d'elogi per al conseller d'Empresa de la Generalitat, Roger Torrent: “Celebrem i agraïm que el conseller d’Empresa formalitzés davant la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme la petició d’ajornar els terminis de sol·licitud convocats al mes d’agost, per tal que totes les empreses puguin fer efectiva la seva sol·licitud”, declara Abad en la nota.

A més, la Cecot apunta que "caldrà demanar una supervisió més estreta per part de la Comissió Europea" –la institució que reparteix i controla l'adjudicació dels Next Generation entre els estats de la UE– si l'administració de l'Estat continua "dificultant els tràmits i terminis" a pimes i autònoms.  

Les queixes de la Cecot destaquen perquè l'organització vallesana forma part dels òrgans de direcció de Foment del Treball, la patronal catalana que agrupa les grans empreses i l'única que, de moment, no ha expressat cap queixa sobre el paper del govern estatal en la gestió dels fons. Després d'anys de desavinences i de ser-ne expulsada el 2018, la Cecot es va reincorporar a Foment el març del 2019.

stats