Automoció
Economia 15/06/2023

El macrocentre de FP de Martorell va funcionar a només el 8% de la seva capacitat el 2022

Abans de l'arribada de l'UPC, en set anys hi va haver només 9.300 inscrits en unes instal·lacions pensades per rebre 15.000 alumnes cada any

3 min
Imatge del centre de FP d’automoció de Martorell.

BarcelonaGarantir mà d’obra qualificada a curt i mitjà termini en plena transformació del sector automobilístic per la irrupció del cotxe elèctric. Aquest era l'objectiu per al qual es va construir el Centre de Formació Professional d'Automoció de Martorell (CFPA), un modern edifici de 10.000 metres quadrats just al costat de Seat amb una capacitat de 15.000 alumnes. Estava cridat a ser una autèntica universitat de l'automoció.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Set anys després que l'aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, inaugurés les instal·lacions, amb una inversió pública de més de 17 milions d'euros, el macrocentre amb prou feines va tenir 1.203 alumnes en els primers sis mesos del 2022, el 8% de la seva capacitat. Això passava abans que al març de l'any passat, la Universitat Politècnica de Catalunya se n'adjudiqués la gestió per a un màxim de 25 anys, posant fi a un llarg camí, amb dos intents fallits, per la seva posada en marxa.

Segons ha pogut comprovar l'ARA, en una resposta per escrit recollida en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya aquest dimarts, el Govern donava a conèixer la inversió en manteniment i els alumnes que han passat per aquestes instal·lacions: la Generalitat ha destinat 3,2 milions d'euros al seu manteniment des del 2015, que sumats als 17 milions que va costar aixecar-lo, eleva la partida total per sobre els 20 milions d'euros.

En aquests anys, el Servei Públic d'Ocupació ha fet 185 cursos, essent el 2021 l'any amb més activitat, amb un total de 62, mentre que el 2017 és l'exercici en què n'hi ha hagut menys, amb 16 cursos. El nombre d'alumnes del SOC des del 2015 s'ha enfilat fins a 2.237.

Des del 2017, el SOC ha cedit l'espai de CFPA a empreses d'automoció i serveis auxiliars d'aquest sector per dur a terme activitats vinculades al món de l’automoció, com formació, tallers, seminaris, conferències i diferents esdeveniments. En total, del 2017 al juny de 2022, es van portar a terme prop de 400 activitats amb la participació de 7.091 alumnes. Així, en aquests set anys, i abans de l'arribada de la UPC, el centre va tenir 9.328 estudiants en total.

"Evident" infrautilització de l'espai

El gerent de Clúster de la Indústria de l'Automoció de Catalunya (CIAC), Josep Nadal, explica a l'ARA que aquest centre no es va crear per fer formació ocupacional, que és el que ha estat fent fins ara, sinó perquè acollís sobretot formació especialitzada per l'automoció i fer formació reglada: "És el que s'està esperant".

"Es va voler crear com un centre de referència en el sector de l'automoció a escala europea. No n'hi ha cap altre en tot el territori espanyol. Aquestes dades posen en evidència una infrautilització de l'espai, que no arriba al 10% de la seva capacitat màxima anual", afegeix.

Nadal destaca que des del CIAC han ajudat al SOC i a la Generalitat, i ara també amb la UPC, que és qui gestiona la infraestructura: "Assegurem que la seva cartera formativa va alineada a les necessitats del sector i també fem d'altaveu de cara a les empreses".

Graus mitjans i superiors

El centre encara no ha acollit graus mitjans ni superiors, i tampoc ho farà per al curs 2023-2024, tal com preveia el contracte de concessió de serveis per a la gestió i explotació del centre, en el que s'estipula que l'entitat concessionària, és a dir, la UPC, proposaria un pla de formació per a un període de 36 mesos per tal de facilitar l’estratègia de les activitats a impartir.

De moment, la UPC i UPC Formació i Mobilitat estan en converses amb els departaments d'Educació i d'Empresa i Treball de la Generalitat per consensuar l'oferta de formació professional a impartir en el macrocentre i que aquesta sigui complementària a la resta de centres de formació professional del territori. El compromís del centre és oferir, a partir de tercer any, els títols de formació professional de grau mitjà i grau superior presentats en el procés de licitació.

stats