Economia 07/06/2020

Barcelona i Lleida entren en fase 2: escoles i centres comercials oberts i banys a la platja permesos

Els restaurants podran deixar consumir dins del local sempre que no se superi el 40% de l'aforament

Paula Clemente
3 min
PRIMER DIA D'OBERTURA DE LES PLATGES DE BARCELONA PER FER ESPORT  08 05 2020

BarcelonaBarcelona, el municipi català amb més ERTOs, fa un pas més cap a la necessària reactivació econòmica. I l'avenç serà important, tenint en compte que la fase 2 permetrà a la capital catalana i a l'àrea metropolitana de Barcelona obrir tots els seus centres comercials i que els restaurants puguin rebre clients dins de l'establiment. I això passarà també a Lleida a partir d'avui, i a la Catalunya Central i a Girona –que es mantenen en fase 2–. Mentrestant, la resta de regions sanitàries –el Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran– tindran permís per obrir discoteques i ampliar aforaments permesos. Com queda, doncs, la situació?

Municipis en fase 2

Centres comercials

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) permet obrir els centres comercials sempre que l'aforament sigui del 30% del permès habitualment a les zones comunes i del 40% dins les botigues. A Barcelona s'hi han apuntat gairebé tots. El Triangle obrirà tots els seus establiments, també ho faran Diagonal Mar i l'Illa Diagonal (excepte el Primark, indiquen des del centre). El centre comercial Arenas, que només tenia el supermercat i la farmàcia oberts, també obre les portes per al públic general, i el mateix faran La Maquinista, Glòries, l'Splau i Finestrelles. En aquest últim alguns comerços de dimensions més petites seguiran tancats, però les grans cadenes porten tota la setmana preparant l'obertura de portes. Pràcticament tots, a més, han posat en pràctica mesures similars: comptadors intel·ligents de persones per saber quan impedir que més gent hi accedeixi i punts on s'oferirà gel hidroalcohòlic, per exemple.

El Corte Inglés també obre demà els aproximadament 90 centres que té a tot Espanya, sense restriccions de superfície però sí d'aforament.

Restauració i hostaleria

El pas a la fase 2 també alleugerirà l'alta ocupació de les terrasses dels últims dies. Si més no, permet als restaurants acceptar gent a l'interior del local. La idea és que no se superi el 40% de l'aforament. A les terrasses aquest seguirà sent del 50%. Als hotels podran obrir les zones comunes, encara que només amb un terç de la gent que realment hi cap. I la mateixa proporció es permetrà en l'aforament de cinemes, teatres, auditoris, sales d'exposicions i gimnasos, per exemple.

Platges i piscines

L'altra novetat que porta a Barcelona la fase 2 és que es permeten els banys al mar i que obrin les piscines. En tots dos casos, amb limitacions en l'aforament. En el cas de les platges, s'hi podrà prendre el sol (vigilant que hi hagi dos metres de distància amb les altres persones) i es podran fer servir les dutxes i petites fonts per rentar-se els peus.

Escoles

Els alumnes ja poden tornar a trepitjar l'escola en fase 2, però no tots ni de la mateixa manera. Els centres educatius poden obrir però amb la meitat d'alumnes i només per donar suport i orientació i acompanyar emocionalment els estudiants que acaben primària, ESO o batxillerat. A més, l'assitència és voluntària.

Municipis en fase 3

Centres comercials

Els canvis són principalment d'aforament. Centres comercials com el Parc Central, a Tarragona, podran obrir amb un 40% d'aforament a les zones comunes i un 50% dins les botigues. Però la gran novetat és que si en la fase 2 les zones comunes s'entenen com les àrees de pas entre botiga i botiga, en la fase 3 s'obren per poder estar-hi de manera relaxada. És a dir, que els nens poden jugar a les zones recreatives i els parcs, per exemple. Això sí, una altra vegada, l'ocupació haurà de ser del 40% de la capacitat real.

Restauració i hostaleria

Per als establiments dedicats a la restauració, les principals novetats són que s'amplia un 10% l'aforament permès dins dels locals (ara serà del 50%), que es permet consumir a la barra (sempre que s'estigui a dos metres de distància dels altres clients) i que les terrasses guanyen un 25% més de capacitat.

Discoteques i bars nocturns

L'anunci més inesperat dels que recollia ahir el BOE és que l'oci nocturn es torna a posar en marxa. Les discoteques poden obrir en fase 3. Ara bé, només amb un terç de l'aforament real i sense que s'hi pugui ballar.

Escoles

Eduació ha anunciat una novetat per a les llars d'infants en fase 3: s'amplia el límit de 5 a 10 alumnes per classe.

stats