Economia 11/12/2020

Els centres comercials es mantindran tancats per la suspensió de la reunió del Procicat

El sector esperava un canvi mentre el Govern deixa la decisió a mans dels responsables sanitaris

Ara
2 min
Una treballadora protesta contra el tancament dels centres comercials a la Maquinista, a Barcelona, el mes passat.

BarcelonaEls centres comercials es mantindran tancats com a mínim durant uns dies més, tot i les esperances del sector que la Generalitat canviés la seva posició i autoritzés l'obertura de comerços. Finalment, però, la reunió del Procicat prevista per a aquest divendres ha quedat suspesa i es mantindran sense canvis totes les mesures sanitàries en vigor a Catalunya, incloent-hi les que afecten el comerç.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La mesura ha provocat protestes dels afectats, però el departament d'Empresa, la conselleria amb competències sobre el comerç, insisteix que, malgrat els debats que hi ha hagut en l'executiu sobre la conveniència o no de la mesura, l'última paraula la tenen els responsables sanitaris.

Catalunya és l'única comunitat autònoma de l'Estat on es prohibeix l'obertura dels establiments ubicats a l'interior de centres comercials, però que l'autoritza en el cas de botigues que estan a peu de carrer o les grans superfícies, amb un aforament del 30%.

No obstant això, la situació només afecta certs tipus de botigues. De fet, la Generalitat sí que permet l'obertura de portes als centres comercials perquè els clients puguin accedir a aquells locals que sí que tenen permesa l'activitat, com ara botigues d'alimentació, supermercats i perruqueries. La resta de botigues, però, han de mantenir-se tancades.

En l'anterior desescalada després de la primera onada de la pandèmia, al juny, els centres comercials sí que van poder obrir, tot i que amb restriccions d'aforament i millores en els sistemes de ventilació i higiene.

El sector esperava que la Generalitat permetria la reobertura dels centres comercials després de les grans aglomeracions al centre de Barcelona durant alguns dies del pont de la Puríssima, que van fer que l'ajuntament de la capital catalana demanés a l'executiu que reconsiderés el tancament per ajudar a descongestionar els carrers de la ciutat durant els dies previs a Nadal.

stats