Els centres comercials reobren entre l'optimisme i la incertesa

El retorn a l'activitat de les botigues no afecta encara bars i restaurants

3 min
Primers compradors al centre comerdial de L'Illa Diagonal, a Barcelona.

Els centres comercials i les botigues de més de 400 metres quadrats han reobert aquest dilluns a Catalunya després de quasi dos mesos tancades per les restriccions sanitàries imposades per la Generalitat. Els comerciants van qualificar de bona la primera jornada d’activitat, en la qual es van registrar cues puntuals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“El balanç és bastant positiu, però sense tirar coets”, assegura Víctor García, portaveu a Catalunya de l’Associació Espanyola de Centres Comercials. “Dilluns, dimarts i dimecres seran bons posats en el context de la pandèmia”, augura, i serà a partir de la setmana vinent quan els comerciants dels centres comercials podran començar a tenir una idea de la nova situació.

La Generalitat va autoritzar la setmana passada la reobertura a partir d'avui, i només en dies feiners, del comerç ubicat en centres comercials, que estava tancat des de l’endemà del dia de Reis, just quan va acabar la campanya nadalenca. Amb l’excepció de bars i restaurants, els locals comercials dels centres poden tornar a l’activitat, així com els establiments de més de 400 metres quadrats, tot i que amb limitacions del 30% de l’aforament.

García destaca que aquest dilluns els centres han notat “molta reactivació”, sobretot concentrada en els comerços més grans, normalment de cadenes multinacionals, on s'han produït cues puntuals en alguns establiments. Tot i així, el portaveu matisa que aquestes empreses destaquen que “un gran volum de l’activitat” eren “devolucions” de productes que alguns clients encara tenien pendents des de la campanya de Nadal o del Black Friday.

L’Associació de Centres Comercials estima que els locals han perdut aproximadament un 60% de la facturació a causa de les restriccions i tancaments imposats per frenar l’avanç del covid-19 . “Estem molt contents i molt enfadats al mateix temps. No entenem per què s’ha trigat tant a reobrir”, assegura Oriol Vendrell, propietari de la cadena de moda Conti, que té una dotzena de locals en centres comercials a Catalunya. 

Malgrat l’optimisme per la tornada a la feina, Vendrell destaca la inquietud per “si a la mínima de canvi” han de tornar a tancar per un repunt de contagis. De fet, segons Víctor García, les entitats empresarials del sector han demanat a la Generalitat que se’ls avanci tant com sigui possible quines decisions prendrà en relació amb el comerç per reduir la incertesa i permetre als comerciants planificar millor els pròxims mesos.

La restauració segueix tancada

Els que han quedat fora de la reobertura, però, són els bars i restaurants situats en els centres comercials. En aquest cas, el tancament es remunta fins al 16 d’octubre, quan l’executiu català va decretar-ne la clausura per motius sanitaris. Des de llavors no han tornat a obrir en cap moment, a diferència de la resta de comerços dels centres comercials, que van obrir quasi un mes al desembre, i dels restaurants i bars a peu de carrer, que porten setmanes operant. 

El Gremi de Restauració de Barcelona destaca que aquests establiments porten cinc mesos “sense ingressos”. “És una veritable condemna a mort, discriminatòria i arbitrària” que aboca “a la ruïna” molts negocis, va dir la setmana passada el seu portaveu, Roger Pallarols.

Una de les “reclamacions” que els centres comercials han fet arribar repetidament al Govern és que autoritzi també la reobertura dels establiments de restauració. Malgrat això, en global, els centres no noten que el tancament dels restaurants tingui un gran impacte, ja que ells també estaran tancats els dissabtes i els diumenges. 

Segons l’Associació de Centres Comercials, les compres dels dies entre setmana són diferents de les del cap de setmana, quan sí que hi ha més clients que passen el dia en un centre comercial i hi mengen. “Entre setmana el client té un objectiu: comprar o canviar un producte concret”, diu García, per la qual cosa el fet que els restaurants no estiguin operatius no tindrà, de moment, conseqüències sobre l’afluència de públic.

“Croada” de l’oci nocturn

Per la seva banda, la patronal Fecasarm va presentar ahir el seu dotzè recurs contra el tancament de discoteques i locals d’oci nocturn, en el que qualifiquen de “croada judicial” contra el Govern. L’entitat considera que les restriccions són ineficaces i injustes i provoquen que hi hagi “oci descontrolat i insegur”. A més, creu que si el sector reobrís es reduirien els aldarulls als carrers d’aquests dies arran de l’empresonament del raper Pablo Hasél.

stats