Economia 16/04/2021

El Cercle d'Economia demana una conselleria per a la transició ecológica

La institució avisa que Espanya necessitarà 26.000 milions d'euros anuals per impulsar aquest canvi

2 min
El president del Cercle d'Economia, Javier Faus.

BarcelonaTransició energètica, reconstrucció econòmica i nova governança. Aquests han sigut els tres conceptes que ha escollit aquest divendres el Cercle d'Economia per emmarcar les demandes als governs espanyol i català en matèria de sostenibilitat. En una nota d'opinió i un col·loqui posterior amb representants de totes dues administracions, l'ens ha presentat un document amb un centenar de propostes per dur a terme una transició "que ha de ser justa, ràpida i efectiva".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El lobi empresarial assegura que vol posar en el primer pla debats com la descarbonització de l'energia o la mobilitat elèctrica, i ha demanat que el pròxim Govern incorpori una conselleria que s'ocupi de la transició ecològica. De fet, el Cercle ha proposat que aquest departament tingui el rang de vicepresidència, com ja passa en el cas de l'executiu espanyol. Tot i així, la Generalitat tan sols té una vicepresidència, reservada als afers econòmics. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, no s'ha posicionat sobre la creació d'una conselleria específica per als reptes del canvi climàtic, però ha afirmat que l'acció de govern ha d'avançar "inequívocament cap a la transició energètica".

El president del Cercle d'Economia, Javier Faus, ha posat un èmfasi especial en la necessitat d'impulsar un model energètic basat en les energies renovables i ha rebutjat que s'implementin noves moratòries en aquest sector. Sobre aquest punt, la vicepresidenta quarta del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha destacat la seva sorpresa pel fet que a Catalunya el pes de les renovables estigui "molt per sota" de la mitjana espanyola. No obstant, s'ha mostrat satisfeta que en un context de "molt de soroll" el consens al voltant de la importància de la lluita pel clima sigui "molt elevat". Segons el Cercle, però, Espanya necessitarà 26.000 milions d'euros anuals entre capital públic i privat per tirar endavant la transició ecològica, independentment del fet que arribin els fons europeus.

Fiscalitat verda i fons europeus

En la seva nota d'opinió, la institució s'ha referit a la necessitat d'impulsar la fiscalitat verda per assegurar que "qui contamini pagui", encara que ha matisat que també s'ha de fomentar el creixement sostenible a través de "polítiques fiscals favorables". Calvet ha remarcat que aquest serà un "viatge comú" i ha demanat que les ciutats i les regions hi juguin un paper important. I ha plantejat que a curt termini es pot fer a través de la inversió dels fons europeus en projectes orientats a aquests objectius climàtics.

Hoffmann veu el Mobile com un "far d'esperança" per a la recuperació

A banda del diàleg organitzat pel Cercle, aquest divendres ha tingut lloc l'acte de clausura de les jornades Barcelona ReAct, per proposar sortides més sostenibles i justes a la crisi provocada per la pandèmia. En els parlaments hi ha participat el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, que s'ha mostrat convençut que el Mobile del 2021 serà "un far d'esperança" que indiqui que després del covid-19 "el futur és brillant". El directiu ha fet una crida a omplir l'esdeveniment amb fins a 35.000 assistents locals i ha insistit que, malgrat les limitacions, serà "una reunió de talla mundial que mostrarà el camí a seguir".

stats