Economia 11/12/2020

Una de cada cinc pimes amb ERTO farà acomiadaments quan acabi l'expedient

El president de Pimec carrega contra Canadell per voler continuar a la Cambra si és diputat

Xavier Grau Del Cerro
3 min
El president de Pimec, Josep González / ACN

BarcelonaUna de cada cinc petites i mitjanes empreses catalanes que tenen en marxa un ERTO preveuen acomiadar personal quan acabi el període de l'expedient, segons es desprèn de l'última enquesta de la patronal Pimec sobre l'impacte de la pandèmia en pimes i autònoms.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pimec ha fet quatre enquestes per valorar aquest impacte, a l'abril, al juliol, al setembre i ara al desembre i, en termes generals, la situació millora, però hi ha dades preocupants. Un 20,9% de les empreses que han fet un ERTO preveuen fer un ERO. Per això, el president de la patronal, Josep González, s'ha mostrat contrari a la instrucció del ministeri de Treball que estableix que si una empresa acomiada un treballador en els sis mesos després d'un ERTO haurà de tornar totes les bonificacions.

"Els més petits tenen més dificultats", ha argumentat González, i per això ha demanat "un tractament diferenciat" per a les pimes en aquest aspecte respecte de les grans empreses, que tenen "més capacitat de resistència". Malgrat mostrar-se en contra d'aquesta mesura, González no ha aclarit quin hauria de ser aquest tractament diferenciat per a les pimes.

L'enquesta també indica que dues de cada tres pimes i autònoms tenen una activitat que és un 50% o més inferior a la que tenien l'any passat, i n'hi ha un 10% que asseguren que no tenen cap activitat. Segons Àngel Hermosilla, economista i responsable de l'àrea institucional de Pimec, hi ha una millora "lenta però progressiva de l'activitat, tot i que es detecta una polarització i asimetria", ja que les empreses que tenen més del 50% d'activitat passen del 53,2% al 60,6% al desembre, però les que no en tenen cap passen del 5,2% al 9,8%.

Entre les empreses preocupa la tresoreria i albiren problemes financers per a l'any que ve. El 70% de les pimes catalanes esperen tenir problemes de finançament entre finals d'aquest any i el primer semestre del 2021, però en el cas de l'hostaleria i la restauració aquests problemes abasten la pràctica totalitat, el 97,4%.

Josep González ha aprofitat la presentació de l'enquesta per criticar la competència fiscal entre comunitats. També s'ha mostrat en contra de la setmana laboral de quatre dies. "No és el moment ni es pot fer", ha reblat. El president de la patronal tampoc s'ha mostrat favorable a elevar el salari mínim interprofessional (SMI) com demanen els sindicats. "Pimec sempre ha defensat que s'havia d'apujar, però en aquest moment entenem que no toca, tot i que potser es podria fer algun augment testimonial", ha indicat González, que ha argumentat, a més, que la inflació actual és del -0,8%.

Crítiques a Canadell

Josep González s'ha mostrat satisfet davant la quasi seguretat que la Llei de Cambres no s'aprovarà aquesta legislatura, i no ha dubtat a criticar el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, per haver-la impulsat "amb certa nocturnitat" i sense tenir en compte els agents socials. Per això, ha demanat que de cara a la pròxima legislatura es tinguin en compte les patronals i els sindicats. "Segur que li podem donar idees", ha indicat.

González, que ha recordat que s'ha querellat contra Canadell per presumptes injúries per haver dit que a Pimec feia 25 anys que no hi havia eleccions, s'ha mostrat crític amb la intenció del president de la Cambra de mantenir-se en la institució si és elegit diputat. "És de dubtosa legalitat i de dubtosa ètica", ha indicat González, que ha recordat que les cambres de comerç són entitats de dret públic.

stats