Economia 15/09/2017

El Círculo de Empresarios proposa "grans reformes" per trobar "un encaix" constitucional "millor" per a Catalunya

Al mateix temps dona suport a l'exercici dels poders de l'estat per garantir l'estat de dret

Júlia Manresa
2 min
L'exministre Josep Piqué, i el president del Círculo de Empresarios, Javier Vega de Seoane, a la conferència de Societat Civil Catalana

MadridEl Círculo de Empresarios, que presideix Javier Vega de Seoane i que compta amb l'exministre Josep Piqué com a president del comitè d'Economia, diu que toquen reformes. Tot i deixar clar que donen suport a "l'exercici dels poders de l'estat per garantir l'estat de dret", aquesta organització creu que hi ha "grans reformes necessàries" que cal abordar, i no només parla de millorar el finançament autonòmic, sinó que fa referència a "trobar un encaix millor" dins l'ordenament constitucional. Així ho ha explicat aquest matí Vega de Seoane en un acte en què ha llegit un manifest a favor de la unitat. De fet, el Círculo de Empresarios ha tuitejat l'acte amb el 'hashtag' #CrEoUnidad. El Círculo de Empresarios "vol aixecar la veu en favor de l'ordre constitucional", sentencia el comunicat.

Tot i l'ambigüitat de si cal o no reformar la Constitució o simplement trobar un encaix millor dins l'actual marc, el Círculo afirma clarament que, això sí, quan "s'hagi superat el clima de tensió i incompliment de la llei" caldrà "revisar qüestions de profunda importància". Per introduir la frase que fa referència a les reformes, aquesta organització comença recordant que "Espanya és una nació admirable", però considera que els poders públics han de consensuar "grans reformes" com el finançament autonòmic i un "encaix millor en el nostre ordenament constitucional".

En aquest punt, l'organització admet que "cal reconèixer que entre molts ciutadans de Catalunya existeix un sentiment de malestar que cal gestionar".

Dona suport als poders de l'estat

Això sí, insisteix que una Catalunya independent no és viable i assegura que la Generalitat està utilitzant les institucions amb finalitats partidistes. Malgrat admetre que es tracta d'un problema polític, assegura que és també un conflicte "social i civil" que divideix la societat catalana. El Círculo de Empresarios insisteix que "enfronta germans contra germans, pares contra fills, trenca amistats i relacions professionals" fins al punt de conduir Catalunya al precipici.

Aquesta organització dona suport a la resposta "prudent però ferma" dels poders públics davant l'intent d'imposar un projecte polític al marge de la llei. Això sí, el Círculo admet que cal revisar-ho. Per això, Vega de Seoane dona suport a "l'exercici responsable dels poders de l'estat" per tal de garantir el correcte funcionament de les institucions públiques i "el respecte a l'estat de dret".

stats