El jutge citarà com a investigat Josep Borrell pel cas Abengoa

L'Audiència Nacional admet a tràmit una querella contra els actuals i anteriors membres del consell d'administració de la companyia

La sala penal de l' Audiència Nacional ha admès a tràmit una querella contra els actuals i anteriors membres del consell d'administració d'Abengoa, que hauran de declarar davant el jutge en qualitat d'investigats per respondre a les acusacions.

La citació afecta tots els membres del consell d'administració d'Abengoa en l'exercici 2015, entre els quals figura l'exministre socialista i expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, segons han indicat a Europa Press fonts de la Plataforma de Perjudicats per Abengoa, que ha impulsat la querella.

La decisió del jutjat reverteix una resolució del mes de maig en què es no s'admetia una querella presentada per Íñigo Mac-Crohon Padilla contra Abengoa i, de forma addicional, contra el seu expresident Felipe Benjumea i el seu exconseller delegat Manuel Sánchez Ortega.

Ara, la sala ha decidit revocar aquella interlocutòria i estimar un recurs d'apel·lació del querellant, de manera que es convocaran els denunciats, incloent-hi Benjumea i Sánchez Ortega, perquè prestin declaració.
La querella havia estat plantejada contra 19 membres i exmembres dels consells d'administració d'Abengoa i de Deloitte per la suposada comissió de delictes societaris relacionats amb l'administració deslleial i el falsejament de documentació comptable i d'informació econòmica i financera.
 
La sala ha decidit admetre la denúncia després de constatar que la seva articulació es realitza a partir de la descripció d'una sèrie de fets fundats en notícies de premsa, en què es descriuen esdeveniments que poden revestir caràcter delictiu.
  
La interlocutòria reconeix que "no s'ha aportat cap documentació que suporti les al·legacions formulades, limitant-se la querella a aportar una sèrie d'articles de premsa econòmica, però també és cert que per resoldre l'admissió d'un escrit de tal naturalesa el jutge no ha d'entrar en contacte amb cap mitjà de prova ni diligència d'investigació".

Precisament, indica la resolució, per comprovar si el fet és delictiu s'han de prendre les declaracions als inclosos en la querella, que forma part de les accions empreses per la Plataforma de Perjudicats per Abengoa en contra de les indemnitzacions rebudes per Benjumea i Sánchez Ortega .