Economia 21/10/2014

Montoro acusa Foment del Treball de "no dir-ho tot" sobre les inversions de l'Estat a Catalunya

"Quan Espanya respira, Catalunya respira", defensa el ministre durant el debat dels pressupostos generals de l'Estat per al 2015

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el número dos de CiU al Congrés, Pere Macias, durant el debat dels pressupostos generals de l'Estat pel 2015 a al cambra baixa. EFE

MadridSi a Catalunya els hospitals i les escoles no han tancat, és gràcies a l'Estat. És la reflexió que ha repetit com un mantra aquest dimarts al Congrés el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, durant el debat dels pressupostos generals de l'Estat del 2015. El ministre ha replicat a CiU, que considera els comptes "injustos" per a Catalunya, que el govern espanyol està fent molt per al conjunt dels catalans, amb una rebaixa d'impostos inclosa en la reforma fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però no ho està fent en matèria de finançament ni inversions, ha admès Montoro, sinó en despesa social. "No sortirem de la crisi amb més inversió, perquè estem invertint en les persones", ha dit. El ministre s'ha aferrat a les dades de la reforma fiscal per donar alguna xifra sobre Catalunya. Ha assenyalat que fins a 126.666 residents que guanyen menys de 12.000 euros l'any, a partir de l'1 de gener, deixaran de tenir retenció fiscal i rebran el salari íntegre (a la província de Barcelona seran 92.000 contribuents). Creu que amb aquestes xifres n'hi ha suficient perquè els ciutadans entenguin que "Catalunya és una de les principals preocupacions" de l'Estat i confiïn en la gestió de l'executiu espanyol. Per això ha demanat que els mitjans difonguessin les dades perquè "als catalans no se'ls informa bé". "Els estudis que fonamenten la seva opinió [de CiU] no estan dient tota la veritat", ha assenyalat Montoro sobre les declaracions del president de Foment del Treball. Joaquim Gay de Montellà va dir que "resulta sorprenent que el govern [espanyol] dediqui 1.400 milions al rescat de Castor i limiti a 1.072 milions d'euros la inversió a Catalunya".

A més, ha insistit que gràcies al fons de liquiditat autonòmic (FLA) i el pla de proveïdors Catalunya està creixent. "Quan Espanya respira, Catalunya respira i actua com un dels grans pulmons de la recuperació econòmica d'Espanya", ha asseverat, i ha matisat que si Catalunya fos un estat no estaria creixent ni recuperant llocs de treball, perquè depèn de les exportacions a la resta d'Espanya.

Montoro també ha recordat que bona part de la segona part del FLA serà per a Catalunya (1.700 milions d'euros del total de 5.000 milions per al conjunt de comunitats). Però que no és l'únic que pot fer l'Estat. El ministre d'Hisenda ha venut com si fos un nou anunci la reestructuració del deute de les autonomies acordat les últimes setmanes. "El govern [espanyol] hi està treballant i d'aquí poc podrem dir que podrem avançar en la millora dels termes de reestructuració del deute. Estem en condicions de fer-ho, amb uns tipus d'interès a mínims històrics", ha afegit.

"Estem en contra de l'actual model de finançament"

El ministre ha insistit que el govern espanyol segueix estant en contra de l'actual model de finançament, però que per ara la prioritat és el creixement. L'executiu central "està disposat a seguir abordant aquesta qüestió quan tingui recursos i sempre que no sigui un element de greuge entre territoris i ciutadans". Perquè això sigui possible ha posat com a condició "un determinat clima polític positiu".

stats