Economia 24/10/2015

Les clàusules terra divideixen el sector financer

CaixaBank les elimina mentre que el Sabadell les defensa

A.m.v.
2 min
Les clàusules terra que suprimeix CaixaBank van ser firmades pels seus clients amb entitats que després ha absorbit el banc català.

BarcelonaLa històrica però discreta rivalitat que es professen CaixaBank i el Sabadell era possible de detectar en el seu model de negoci i imatge, en les qüestions operatives com ara les comissions als caixers i, des d’ahir, també en la seva gestió de la clàusula terra. El primer banc català va fer un anunci històric en anunciar que eliminarà aquesta disposició en les hipoteques, cosa que permetrà que més de 200.000 clients es puguin beneficiar de la baixada de l’Euríbor, el principal índex de referència i ara en nivells històricament baixos. D’aquesta manera, CaixaBank ha retirat ja el 94% de les clàusules terra que tenen els seus clients, unes clàusules que van firmar en entitats posteriorment adquirides pel banc català. Aquesta modificació en 200.000 contractes suposa gairebé el 13% del total de les seves hipoteques sanes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La majoria de les clàusules ara suprimides procedien de Banca Cívica o Caixa Girona, ja que CaixaBank “no havia fomentat les clàusules terra”, segons el seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar. El mateix Gortázar va admetre que la decisió suposa “un sacrifici important” per a l’entitat, amb un cost anualitzat de 220 milions d’euros, el 80% dels quals ja es van carregar en els comptes fets públics ahir. De moment, CaixaBank no concedirà als seus clients de moment la retroactivitat, un criteri segons el qual els haurien de tornar els diners cobrats de més des del 2013. Gortázar va afegir que compliran qualsevol sentència que els obligui a fer-ho.

El Sabadell, per contra, no farà aquest pas. El seu primer executiu, Jaume Guardiola, va defensar ahir que els clients del Sabadell sabien que firmaven aquesta clàusula en el moment de contractar la hipoteca, per la qual cosa l’entitat ha decidit esperar la decisió de la justícia sobre una denúncia col·lectiva d’Adicae que engloba milers de casos. “La clàusula estava en negreta, i a la primera pàgina. Era transparent”, va insistir.

Fonts financeres explicaven ahir a l’ARA que part de la problemàtica sorgida amb aquesta clàusula té a veure amb la mala imatge que van adquirir els bancs per escàndols com el de les preferents i els desnonaments. Aquestes fonts afirmen que molts dels firmants de la clàusula terra comprenien a la perfecció el seu funcionament, una postura que també defensa el Sabadell.

Bankia s’hi suma

Ahir mateix Bankia informava que a l’estiu va prendre la decisió d’eliminar les clàusules terra i que des d’aleshores les ha anat suprimint fins a la total desaparició. El banc presidit per José Ignacio Goirigolzarri ha eliminat aquestes clàusules en més de 30.000 hipoteques. Aquesta decisió li costarà uns 40 milions d’euros a l’any, segons càlculs del sector.

Entre les entitats que han decidit no eliminar aquesta clàusula de les hipoteques hi ha el Banco Popular. D’altra banda, el Santander i Bankinter no tenen aquest tipus de clàusules, mentre que el BBVA les va deixar d’aplicar el 9 de maig del 2013 en compliment d’una sentència del Tribunal Suprem que declarava il·lícita la condició a causa de la seva falta de transparència.

stats