ENERGIA
Economia 15/04/2015

La CNMC denuncia que “el rebut de la llum no hi ha qui l’entengui”

X.g.
2 min
Marín Quemada (esquerra) va demanar més transparència en els lobis.

BarcelonaEl president de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), José María Marín Quemada, va censurar ahir la poca transparència del rebut de la llum. En una conferència al Cercle d’Economia, Marín Quemada va recordar que els consumidors han de tenir la possibilitat d’exercir els seus drets, cosa que no poden fer perquè “el rebut elèctric no hi ha qui l’entengui”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

José María Marín Quemada va apostar per un model de màxima transparència i competència als mercats, perquè “si hi ha competència no cal regulació”. El president del Cercle, Antón Costas, li va preguntar sobre el fet que el rebut elèctric incorpori aspectes que no obeeixen al consum sinó a les polítiques dels governs i, en el seu criteri, haurien d’anar a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat i no del rebut que paguen els consumidors. El president de la CNMC va contestar-li que el rebut hauria de ser més transparent i va qüestionar que incorpori el tancament de Lemoiz, la moratòria nuclear, “l’hort solar d’Argamasilla de Alba” o, en un futur, la hibernació dels cicles combinats.

De fet, Marín Quemada va dir que aquesta situació equivaldria a cobrar als consumidors, inclòs en el preu dels aliments que compren, el cost de la política agrària comuna (PAC). El president de la CNMC també va criticar la falta de voluntat real dels polítics francesos per potenciar les interconexions energètiques amb l’Estat.

Marín Quemada va defensar la seu que la CNMC té a Barcelona (on hi havia abans la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions) recordant que ve avalat per llei i per un acord polític. També va defensar més transparència en els grups de pressió o lobis per evitar que es puguin amagar sota l’aparença d’associacions empresarials en què actuen els càrtels, i va demanar aprofundir en la reforma laboral.

stats