Economia 15/03/2017

Colòmbia ordena la liquidació de la filial de Gas Natural al país

Fainé negocia 'in extremis' amb Bogotà mentre l’empresa reclama un arbitratge internacional

Xavier Grau
4 min
Agents policials custodiaven ahir la principal seu d’atenció al públic d’Electricaribe a Barranquilla.

BarcelonaEl termini va arribar al seu venciment sense acord i el superintendent de Serveis Públics Domiciliaris de Colòmbia, José Miguel Mendoza, va anunciar ahir la liquidació d’Electricaribe, la filial de Gas Natural Fenosa al país. Una decisió que formalment té el suport del president colombià, Juan Manuel Santos, que mitjançant Twitter va dir que “el procés de liquidació d’Electricaribe és una decisió responsable”. Però malgrat la fermesa del superintendent i el suport de Santos, Gas Natural encara confia a tancar un acord que permeti deixar sense efecte la liquidació de la companyia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un comunicat, l’empresa catalana va lamentar la decisió de les autoritats colombianes i va fer una crida que “deixin sense efecte la mesura i treballin per trobar una solució satisfactòria”. Segons va poder saber l’ARA de fonts pròximes a la negociació, el mateix president de Gas Natural, Isidre Fainé, ha agafat les regnes i ha viatjat a Colòmbia per entrevistar-se amb el president Santos. La companyia gasista estaria disposada a obrir una negociació que deixés sense efecte la liquidació d’Electricaribe, amb una oferta que passaria per seguir invertint a canvi de modificacions regulatòries que donessin viabilitat a la filial.

No és el primer cas que Fainé es troba en una situació similar. L’any 2013, com a vicepresident que era de Repsol, va aconseguir un pacte amb el govern de Cristina Fernández de Kirchner per rebre una indemnització per l’expropiació d’YPF. Més val un bon pacte que un mal plet. Sota aquesta premissa, i quan el cas feia ja un any que era al Ciadi -l’organisme d’arbitratge del Banc Mundial-, Fainé va tancar el pacte amb l’Argentina.

Ara anirà en la mateixa línia. Obre una via de negociació amb l’executiu de Santos a Colòmbia, però Gas Natural no es queda descoberta. “A Gas Natural Fenosa no li queda altra alternativa que acudir a una institució internacional perquè resolgui la situació creada”, indicava l’empresa gasista ahir en un comunicat, cosa que fonts pròximes a les negociacions van traduir com que està ultimant una demanda davant del Ciadi.

Reclamació milmilionària

En cas d’arribar al Ciadi, la reclamació de Gas Natural serà d’impacte. Segons algunes fonts aniria entre els 1.200 i els 1.400 milions d’euros, una quantitat que inclouria el valor dels actius i el deute assolit per Electricaribe. Gas Natural va desconsolidar del seu balanç la filial colombiana a finals del 2016 i li va donar un valor comptable de 475 milions, però la reclamació internacional “es farà per la totalitat del seu valor de mercat, que és molt superior”, deia la gasista en el seu comunicat.

En la seva compareixença, el superintendent Mendoza va ser clar: “S’ordena la liquidació d’Electricaribe”. Mendoza va deixar clar que vol liquidar la societat i buscar un nou operador. Això sí, va assegurar que mentre es produeix la liquidació es mantindrà el servei i que l’operació no costarà res als colombians. Fins i tot va indicar que un cop venuts els actius, si queden diners, aniran als accionistes. Electricaribe està participada en un 86% per Gas Natural Fenosa i un 14% per l’estat colombià.

La clau de les desavinences entre Colòmbia i Gas Natural és la falta d’inversions a Electricaribe, que va provocar talls en els subministraments. Electricaribe va ser intervinguda al novembre per l’estat colombià quan estava immersa en una crisi financera que les autoritats consideren que ha repercutit negativament en la prestació del servei als clients.

Gas Natural havia argumentat que no podia fer inversions a causa dels impagaments dels clients, la majoria de subministrament obligatori, que provocaven “fortes tensions de tresoreria”, i de l’elevat frau de connexions sense contracte a la xarxa. No obstant això, Gas Natural va destacar ahir que la inversió d’Electricaribe entre el 2011 i el 2015 va pujar a 255 milions d’euros i hauria sigut tres cops superior si el govern colombià hagués aturat el frau i els impagaments. “Sorprèn la manca d’importància que la Superintendència, que dictamina la liquidació, atribueix al gravíssim problema de la morositat i el frau”, indicava la companyia presidida per Isidre Fainé, que va assegurar que Electricaribe arrossega un deute dels seus clients de més de 1.300 milions d’euros, segons els comptes auditats.

En aquest sentit, Gas Natural va denunciar que entre els deutors hi ha organismes públics colombians. I hi ha un deute de 350 milions de clients protegits, als quals no es pot tallar el subministrament.

Segons Gas Natural, el frau puja a més de 100 milions d’euros a l’any i la companyia ha presentat més de 16.000 denúncies per aquests robatoris d’energia, malgrat que només ha aconseguit 85 condemnes.

Filial heretada

Gas Natural considera que el govern colombià era coneixedor de la situació de la companyia, ja que té un representant al consell d’administració d’Electricaribe pel seu 14% en el capital (havia arribat a tenir-ne el 30%). Electricaribe va ser adquirida per Unión Fenosa el 2000 i va passar a l’òrbita de Gas Natural el 2009, quan la companyia catalana va adquirir l’elèctrica gallega. Segons Gas Natural, la filial colombiana, des de l’inici, s’ha endut 800 milions en inversions sense haver donat mai cap dividend.

ombia anuncia la liquidación y venta de la filial de Gas Natural Fenosa

La compañía española ha decidido dejar de consolidar desde el 31 de diciembre pasado a Electricaribe en su balance y ha procedido a dar de baja sus activos, pasivos y participaciones no dominantes por un importe neto de 475 millones de euros. De esta manera, la energética reconoce la inversión en la filial colombiana como un activo disponible para la venta por su valor razonable de 475 millones de euros, similar al valor neto contable.

Leer mas: http://www.europapress.es/economia/noticia-colombia-anuncia-liquidacion-venta-filial-gas-natural-fenosa-20170314155759.html

(c) 2015 Europa Press. Está expresamente prohibida la redistribución y la redifusión de este contenido sin su previo y expreso consentimiento.

stats