Empreses

Colòmbia intervé EPS Sanitas, del grup espanyol Keralty

L'empresa és la segona promotora de salut més gran del país amb 5,7 milions d'usuaris

ARA
2 min
Manifestació del passat mes de febrer contra la reforma sanitària del govern colombià de Gustavo Petro.

MADRIDEn plena tensió per la reforma sanitària, el govern colombià de Gustavo Petro ha intervingut la segona entitat promotora de salut (EPS) més gran del país: EPS Sanitas, del grup espanyol Keralty. Aquest dimarts la Superintendència de Salut –organisme equiparable al ministeri de Sanitat a Espanya– informava de la decisió d'intervenir durant un període d'un any EPS Sanitas, on estan associades gairebé sis milions de persones a Colòmbia. El motiu, segons ha denunciat el govern de Petro, és la presumpta insolvència de la promotora.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta decisió arriba en plena crisi al govern colombià per la reforma del sistema de salut que des de fa temps intenta tirar endavant i que, entre altres qüestions, pretén acabar amb les EPS privades. A ulls de Petro, durant anys aquestes promotores s'han enriquit amb la sanitat. De fet, aquest dimecres el Congrés de la República ha enterrat la reforma després de votar favorablement a la ponència negativa de la norma. Per tant, de moment ha quedat arxivada.

Origen espanyol

L'EPS Sanitas va néixer a Colòmbia l'any 1980 i ho va fer de la mà del grup d'origen espanyol Keralty. Aquesta multinacional dedicada al sector de la salut va néixer a Espanya sota el paraigua de l'organització Sanitas Internacional, una marca que no es pot confondre amb la companyia espanyola d'assegurances Sanitas, de qui es va independitzar quan aquesta última va passar en mans de la multinacional britànica Bupa (British United Provident Association). De fet, el Grup Keralty, successor de Sanitas Internacional, s'ha convertit en una companyia de sanitat privada que opera a l'Amèrica Llatina i al Pacífic occidental. Al darrere hi ha el basc Joseba Grajales.

Quan Keralty va arribar a Colòmbia va fundar l'empresa de medicina de prepagament denominada Colsanitas S.A. Els inversors espanyols van veure en Colòmbia un nínxol de mercat per implementar el model de medicina de prepagament (aquells que ho volen contracten un pla mèdic i paguen de manera anticipada qualsevol despesa de futur vinculada a una malaltia).

"El govern té l'obligació de salvar el sistema de salut i la vida dels colombians", ha manifestat Petro a través d'X (abans Twitter). El president colombià ha assegurat que aquest sector arrossega des de fa anys problemes financers fruit de la seva mala gestió. Segons Petro, "l'actual sistema [...] va extreure recursos públics per desenes de bilions de diners que no es van invertir d'acord amb la llei i es van perdre".

Les EPS són entitats privades que s'encarreguen de promoure la salut d'un gruix dels colombians, siguin treballadors, persones jubilades o que reben alguna prestació de l'estat, i que reben finançament a través de l'estat, així com de les contribucions dels treballadors assalariats. En el cas de Sanitas, el deute acumulat és de 2,3 bilions de pesos colombians (gairebé 550 milions d'euros). Un dels punts clau de la reforma de Petro era que els diners públics que fins ara es transferien a promotores com Sanitas passin directament a les clíniques i als hospitals.

stats