Economia 26/02/2019

Colonial guanya 525 milions el 2018, enfront els 683 milions de l'any anterior

La companyia dona per superat l'1-O i diu que Barcelona és el millor mercat

Xavier Grau
3 min
L'edifici de Colonial a Travessera de Gràcia 11.

BarcelonaColonial va tancar l'exercici del 2018 amb un benefici net de 525 milions d'euros. Un any "excel·lent", segons el conseller delegat de la companyia, Pere Viñolas, malgrat que el resultat és inferior als 683 milions del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest descens del benefici net es deu fonamentalment a una menor variació del valor dels immobles. Així, mentre que el 2017 la variació va ser de 921 milions d'euros, el 2018 es va quedar en 580 milions. "Tot i que el valor dels edificis continua augmentant, l'increment és inferior al de l'any anterior", ha explicat Viñolas.

Al ser una socimi, els resultats de la companyia venen per dues bandes: una part per la revalorització dels edificis i l'altra per les rendes obtingudes dels lloguers, en el cas de Colonial d'oficines. Segons els resultats presentats per la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, els ingressos per rendes de lloguer van arribar als 347 milions d'euros, un 23% més que l'any anterior, i el resultat recurrent, pel lloguer d'oficines, va ser de 101 milions d'euros, un 22% més que els 83 milions de l'any anterior.

Però la revalorització dels actius va ser de 580 milions, 341 milions menys que l'any anterior, cosa que ha portat a un descens de benefici total del 23%, fins els 525 milions. Viñolas ha indicat que l'objectiu és arribar als 500 milions en rendes de lloguer en dos o tres anys.

La companyia continua centrada en només tres mercats, Madrid, Barcelona i París, i no pensa en expandir-se a noves ciutats, segons ha explica Viñolas, que a més ha destacat que malgrat l'impacte del referèndum de l'1-O en el mercat de la capital catalana l'últim trimestre del 2017 i el primer del 2018, després es va recuperar i va tancar l'any com el millor mercat. "Barcelona s'ha comportat lleugerament millor que Madrid", ha reblat.

Algunes dades corroboren el bon comportament del mercat de Barcelona. Per exemple, els lloguers de nous contractes signats es van situar un 10% per sobre del mercat, quan a Madrid l'augment va ser del 8% i a París del 5%; malgrat que en la renovació de contractes l'increment va ser superior a Madrid (29%), per sobre de Barcelona (23%) i París (14%).

Una altra dada de la bona situació del mercat de Barcelona és la poca superfície d'oficines desocupades, és a dir, sense llogar. A la capital catalana Colonial només tenia 2.047 metres quadrats per llogar, un 1% de la superfície total de la qual disposa, mentre que a Madrid eren 52.080 metres quadrats, un 11% del total. A París, amb 6.260 metres quadrats, la superfície per ocupar també era de només un 1% del total.

Després d'un any marcat per l'opa a Axiare i la compra d'Utopicus, els actius de Colonial arriben ja als 11.348 milions d'euros, un 22% més que l'any anterior. Però comparant els actius que tenia el 2017 amb els mateixos actius el 2018 (sense incloure-hi les noves adquisicions) l'increment de valor seria del 8%. En aquest sentit, destaca l'increment de valor dels actius de Barcelona, del 19%, enfront del 12% de Madrid i el 5% de París.

La companyia, que va culminar el seu pla d'inversions denominat Alpha IV, no té a la vista un nou pla, malgrat que segons Viñolas es mantindrà la política inversora dels últims anys, d'entre 250 i 300 milions d'euros anuals.

A més, la socimi té en marxa projectes de nous actius o transformació d'actius existents per 1.295 milions d'euros fins al 2023. Entre aquests projectes n'hi ha alguns a Barcelona, com Pedralbes Center (38 milions); Diagonal 525, la seu de l'antiga conselleria de Medi Ambient (37 milions); el nou centre d'Utopicus a Gal·la Placídia, a l'antic edifici d'Acesa (17 milions); o l'edifici de la plaça Europa 34 a l'Hospitalet, del qual té un 50% Colonial (32 milions).

stats