Comerç

Alemanya obliga les botigues robotitzades a tancar també els diumenges

La Constitució germànica reconeix el descans dominical com un principi centenari consagrat

ARA
2 min
Un Tegut robotitzat

BarcelonaLa cadena de supermercats alemanys Tegut va llançar fa quatre anys una xarxa de botigues totalment automatitzades, on els empleats són robots. La companyia va presentar l'experiment com una finestra al futur de les compres, però segons explica el Financial Times des d'aleshores s'ha vist immersa en una lluita legal sobre un principi centenari consagrat a la Constitució alemanya: el descans dominical.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Siguin robòtiques o amb personal humà, la majoria de botigues a Alemanya no poden obrir en diumenge, i els tribunals han confirmat aquesta prohibició. Això ha fet enfadar els directius de Tegut, que consideren que no té sentit si no hi ha persones treballant. "Això és totalment grotesc", va dir al Financial Times Thomas Stäb, membre de la junta directiva de la cadena. Segons Stäb, les botigues robotitzades són "bàsicament màquines expenedores" que no s'haurien de veure afectades per la prohibició.

Amb tot, els jutges expliquen que la petita botiga d'autoservei es qualifica de "botiga" a la llei alemanya i, per tant, ha de complir la legislació sobre els horaris d'obertura.

La cadena, amb seu a Fulda (a l'antiga Prússia), té uns 300 supermercats tradicionals i 40 minibotigues totalment automatitzades. Aquestes botigues automatitzades es troben en contenidors de fusta prefabricats que s'assemblen a un barril de grans dimensions, com un pis petit d'una sola habitació, i ofereixen gairebé 1.000 articles considerats essencials per a la vida diària, com ara llet, mantega, fruites i verdures fresques, així com preservatius i tests d'embaràs. Durant la setmana, el personal visita les botigues per donar-hi servei durant unes hores al dia, però els diumenges no és necessària la intervenció dels empleats, segons el directiu de Tegut.

La batalla legal

La batalla legal la va encetar el sindicat alemany del sector serveis Verdi quan es va obrir la primera botiga automatitzada a Fulda, ara fa quatre anys. El sindicat s'oposa fonamentalment a les compres en diumenge, argumentant que el personal dels comerços, que ja ha de fer front a un horari de treball molt flexible durant la resta de la setmana, necessita el diumenge com a dia lliure garantit per passar temps amb la família i els amics. El sindicat també estava preocupat pels possibles "efectes secundaris" per als treballadors de les botigues tradicionals.

Més enllà d'això, però, i tal com van deixar clar els tres jutges a la sentència, els diumenges a Alemanya no són només dies sense feina. Els magistrats assenyalen l'origen cristià del principi, que va ser decretat per primera vegada fa més de 1.700 anys, i recorden que el descans dominical està consagrat a la Constitució d'Alemanya des del 1919, cosa que el Tribunal Constitucional va confirmar en un veredicte del 2009.

stats