Preus
Economia Comerç 07/01/2023

La rebaixa de l'IVA als aliments té una traducció "ínfima" a la butxaca dels consumidors

Els experts veuen la mesura amb bons ulls, però critiquen la discriminació al peix i la carn

4 min
Una dona comprant fruita al mercat de Sants, a Barcelona.

BarcelonaLa inflació desmesurada que va caracteritzar el 2022 va deixar els preus pels núvols. Una situació que el govern espanyol ha volgut canviar des del començament del 2023, i per fer-ho va aprovar el 27 de desembre la rebaixa de l'IVA de determinats productes i aliments bàsics, entre altres mesures. La mesura va entrar en vigor tan bon punt va començar l'any –un moment en què acostumen a augmentar els preus per la inflació acumulada de l'any anterior– i que es veu amb bons ulls –tot i algunes reticències– per part dels experts, però que es tradueix en un descompte ínfim a les butxaques dels consumidors.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"És un pas més en la lluita contra els alts preus, anem en la bona direcció", assegura el president de la Comissió d'Economia Agroalimentària del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC), Francesc Reguant. "Tot i això, hi ha algunes coses que no s'entenen, com el fet que la rebaixa de l'IVA no s'apliqui a productes com el peix i la carn", critica Reguant. De fet, aquesta exclusió és una de les característiques més criticades per part dels experts i també pel sector peixater i ramader, que "no entenen" que no es prioritzin aquests aliments.

Concretament, la mesura proposa una rebaixa del 4 al 0% d'IVA als articles de primera necessitat, com pa, farines panificables, llet, formatge, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, patates i cereals; i una rebaixa del 10% al 5% en olis i pastes, i fins al 4% també en productes d'higiene íntima femenina.

El peix i la carn no es toquen, i aquesta és una de les principals queixes. El president de PIMEComerç i del Gremi de Peixaters de Catalunya, Àlex Goñi, és molt crític amb aquesta situació: "No es pot eliminar de la rebaixa de l'IVA dos elements tan importants com la carn i el peix; s'haurien de fer mesures fiscals, que són transversals i toquen a tothom, perquè amb això d'ara les organitzacions de la carn i el peix s'han sentit discriminades", explica Goñi. En la mateixa línia ho critica Reguant, que considera que aquesta "discriminació" es deu a la lluita contra el consum de proteïna animal per part del govern, però creu que "castigar aquests aliments en un moment com aquest és molt problemàtic", critica.

Alhora, en la gran majoria de casos, la rebaixa és petita. "La majoria de preus baixen uns pocs cèntims, i això és quasi imperceptible per als consumidors", assegura Goñi. De fet, la gran majoria d'articles no baixen més de 10 cèntims. "Cal recordar també que per als comerciants és una barreja entre el que hem comprat amb IVA, abans de la mesura, i el que no". En la mateixa línia alerta el director de la Càtedra d'Escenaris de Futur del Retail de la UPF-BSM, que avisa que "sobretot el petit i mitjà comerç no ho té fàcil per controlar els preus, perquè generalment el subministrament els dona uns marges molt ajustats".

Les dificultats de la pressa

La rebaixa va entrar en vigor a correcuita a principis d'aquesta setmana, cosa que deixa en una situació complicada els comerços i les grans superfícies, que es barallen amb problemes informàtics i ajustos comptables per implementar-ho a temps.

De fet, moltes empreses de serveis informàtics van aixecar la veu davant aquest poc marge d'implementació de la rebaixa, i van emetre comunicats des de diverses organitzacions com l'Associació d’Empreses d’Informàtica i Tecnologies de la Comunicació de Catalunya (Aseitec): "No posem en dubte que les reformes siguin necessàries, però sí la celeritat i la falta de previsió, que no contemplen la cadena d’accions a desenvolupar per les companyies, tant les empreses comercialitzadores dels productes referits en aquest paquet de mesures, com les companyies proveïdores de solucions TIC", es queixen.

"És molt difícil implementar això amb tan poc temps, s'han de fer molts canvis i controlar-ho bé, però amb les presses acabarà passant el mateix que amb el decret energètic de l'estiu", avisa Goñi. "Aleshores [a l'estiu], vam haver de córrer tots i adequar els establiments per les restriccions energètiques, i ara ja ningú s'enrecorda d'això", rebla.

Per altra banda, segons el catedràtic Josep Francesc Valls, "ara la gent s'ha fet més sensible als preus i aquelles empreses que apliquin la rebaixa immediatament tindran un creixement reputacional molt gran", assegura. Amb tot, diverses grans distribuïdores han aplicat la rebaixa des del primer dia, però l'associació de consumidors Facua n'ha denunciat set "per no aplicar correctament la rebaixa". Segons el membre del CEC, però, "segurament es deu a una mala implementació per les presses i no a la mala fe, perquè no crec que les grans superfícies puguin tenir cap interès en fer-ho malament".

Les alternatives

El president de la Comissió d'Economia Agroalimentària del CEC, Francesc Reguant, apunta que, malgrat tot, aquesta mesura és "la millor de totes les plantejades fins ara per controlar els preus, perquè és l'única que no mou les dinàmiques del mercat, que és el més perillós que es pot fer". L'economista recorda que altres mesures prèviament proposades, com fixar un topall als preus dels aliments o posar un impost a les grans distribuïdores "estaven plantejades per algú que no tenia una bona informació", perquè, tal com explica Reguant, "fixar preus artificialment acaba creant l'estraperlo, i fixar impostos a les distribuïdores acabaria repercutint en el consumidor final", assegura.

Val a dir que a més de la rebaixa de l'IVA, el paquet de mesures de l'Estat inclou ajudes sobre els fertilitzants, que actuen directament sobre la producció agrícola i també 200 euros d'ajuda per a les economies més vulnerables, entre d'altres. "Les mesures estan ben orientades, però haurem de veure què passa. L'escenari global és d'incertesa", avisa Reguant.

stats