Economia 27/06/2019

Els eixos comercials turístics reclamen a Colau que els permeti obrir tots els diumenges

Argumenten que una sentència del Tribunal Suprem invalida la prohibició

Leandre Ibar
2 min
Els comerciants, amb el seu esforç i iniciativa, són part de la identitat  de Catalunya

BarcelonaL'associació Barcelona Oberta, que agrupa els principals eixos comercials turístics de Barcelona, ha reclamat a l'ajuntament de la capital catalana que canviï la normativa i permeti obrir els diumenges. La fundació argumenta que una sentència del Tribunal Suprem invalida l'ordenança barcelonina.

Segons els comerciants, la sentència del Suprem va obligar l'Ajuntament de Cadis a permetre que les botigues obrissin els diumenge, ja que el consistori andalús no va presentar raons "econòmiques, comercials o en benefici del consumidor" que justifiquessin la prohibició d'obertura l'últim dia de la setmana. Per tant, Barcelona Oberta argumenta que l'ajuntament barceloní ha de demostrar igualment quines raons l'empenyen a mantenir l'actual règim d'horaris comercials.

No obstant, el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, ha assegurat que l'entitat vol evitar la judicialització del procés, per la qual cosa demana que s'obri "un període de diàleg" amb el nou equip de govern de l'alcaldessa Ada Colau i amb altres organitzacions afectades, com la resta d'associacions comercials de la ciutat. Tot i així, Jené no ha descartat acabar als tribunals en cas que el consistori no fes cas de les seves reclamacions. "Demanem el que els jutges demanaran a l'Ajuntament si s'interposa una demanda", ha assegurat.

En un principi, les organitzacions comercials i l'Ajuntament van acordar el 2016 un nou marc d'horaris comercials que havia de durar fins al 2021. Aquest marc incloïa l'obertura en cinc diumenges a l'any repartits en dos mesos, el maig i l'octubre. Tanmateix, Barcelona Oberta creu que obtenir una resposta el 2021 seria massa a "llarg termini", ja que el comerç minorista està canviant massa ràpid pel creixement del comerç online.

La normativa actual, a més, limita a certs barris del centre la possibilitat d'obrir en determinats diumenges. Barcelona Oberta demana que s'acabi la restricció a tota la ciutat, un fet que permetria "esponjar els beneficis del turisme" a tota la ciutat i "reorientar" la indústria turística.

La permissió d'obrir en festius seria "una oportunitat per a les petites i les mitjanes empreses comercials", ha dit Jené. El president de Barcelona Oberta creu que la ciutat no està aprofitant el potencial de tot el turisme a nivell del comerç local, ja que el turisme que rep Barcelona s'està desestacionalitzant i cada vegada és més variat.

En aquest sentit, Jené ha destacat que la primavera és l'època en què viatgen més turistes enfocats a compres. A més, els eixos comercials turístics han recordat que la capital catalana organitza grans esdeveniments -esportius o congressos, per exemple- que porten visitants tot l'any, per la qual cosa no s'ha de restringir el nombre de festius en què obren les botigues a només alguns cap de setmana a l'any.

Jené ha destacat que Barcelona està desaprofitant "oportunitats com a gran metròpoli del món", ja que compta amb comerços "emblemàtics" que creen una oferta comercial "diferenciada" d'altres grans capitals europees.

Reunió amb Canadell

Jené també s'ha referit al canvi en la presidència del patronat Turisme de Barcelona, que ocuparà el nou president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, en substitució de l'hoteler Joan Gaspart. El president de Barcelona Obert ha explicat que ha demanat una reunió amb Canadell, però que encara no ha rebut cita, un fet que espera que es produeixi aviat.

stats