Economia 24/05/2018

La Comissió Europea rectifica i envia un vicepresident a la trobada del Cercle d’Economia

Frans Timmermans, vicepresident primer i molt crític amb el Procés, visitarà Sitges

àlex Font Manté
2 min
El vicepresident primer de la CE, Frans Timmermans, a l'esquerra, en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa Comissió Europea ha canviat de parer i, després de rebutjar les reiterades peticions del Cercle d’Economia perquè participés en les jornades que aquesta institució celebra anualment a Sitges, finalment ha decidit enviar-hi el vicepresident Frans Timmermans perquè hi faci una conferència.

Tal com va avançar l’ARA, la Comissió Europea fins ara havia rebutjat que Jean-Claude Juncker o algun comissari participés en la jornada, una decisió que havia sorprès al Cercle, on creuen que Europa ha de fer-se present en un moment polític com el que estan vivint Catalunya i Espanya. “És bastant incomprensible que no vingui ningú”, van dir a principis de mes fonts del Cercle. “Hem seguit insistint i, quan ja no hi comptàvem, han decidit venir”, expliquen les mateixes fonts després de conèixer el canvi de criteri de Brussel·les.

Finalment l’enviat serà Timmermans, vicepresident primer de la CE, i segurament la persona que més contundent ha sigut a Brussel·les contra el Procés sobiranista català. El 4 d’octubre, quan encara durava la commoció per la violència policial de l’1-O, Timmermans va afirmar al Parlament Europeu que “mantenir l’estat de dret de vegades requereix l’ús proporcional de la força”. Uns dies després, va afegir que “si algú vol canviar l’ordre constitucional, el que ha de fer és canviar la Constitució”. I el gener passat va defensar la justícia espanyola assegurant que “a Espanya hi ha independència de la judicatura, separació de poders i no s’estan violant drets fonamentals”.

També és cert que poc després, al febrer, Timmermans va reconèixer que l’Estat va cometre “errors” durant l’1-O.

Tot i que és evident que aquest tema estarà sobre la taula a Sitges, des del Cercle expliquen que el que li han demanat a Timmermans és que “vingui a parlar d’Europa”.

stats