Economia 15/02/2016

Competència multiplica per 10 les sancions el 2015

L'organisme imposa multes per valor de 549 milions d'euros, sobretot a càrtels 

Dani Sánchez Ugart
2 min
José María Marín Quemada, president de la CNMC: “Hem de canviar la mentalitat que la falta de competència és un mal menor”.

MadridDes que es va crear, el 2013, la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència ha desenvolupat una hiperactivitat inspectora desconeguda fins al moment. L'obsessió del president de la CNMC, José María Marín Quemada, ha estat ser efectiu i incrementar l'activitat de l'organisme, que abans es dividia en sis comissions. I els resultats, amb els números a la mà, han fet justícia a aquesta obsessió, com a mínim pel que fa a la competència: les multes per infraccions en aquest àmbit es van disparar l'any passat fins a gairebé multiplicar-se per 10, amb 549 milions d'euros en sancions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La gran majoria d'aquests diners es van recaptar en la lluita contra els càrtels, que és, segons ha dit aquest dilluns Marín Quemada en la roda de premsa de balanç d'actuació de l'organisme, la principal prioritat de la CNMC, perquè és "l'única restricció a la competència intrínsecament dolenta". Per aquesta via, la sala de competència de la CNMC ha imposat sancions per valor de 506 milions d'euros.

En total, es van desmuntar 14 càrtels, 10 més que els desarticulats un any abans. Entre els més rellevants hi ha la multa als fabricants d'automòbils, que van ser sancionats amb 131 milions per pactar els descomptes als consumidors. També van imposar multes per valor de 53 milions a més d'un centenar de concessionaris d'automòbils.

La segona multa més elevada va ser a 43 empreses de la gestió de residus, que van rebre una sanció de 98 milions per acordar repartir-se el mercat, mentre que nou indústries làcties i altres associacions regionals van rebre una sanció de 88 milions per pactar els preus que pagaven als ramaders per la llet.

Encara dins de l'àmbit dels càrtels, diversos fabricants de cartró i paper ondulat van rebre una multa de 58 milions, i les grans petrolieres van rebre una multa de 32 milions per pactar preus i una altra de 22 milions.

Més enllà dels càrtels, Competència també ha sancionat altres companyies com Telefónica i Yoigo per acords restrictius a la competència, o a DTS i Telefónica, pel mateix motiu. Cal tenir en compte que altres sancions a Telefónica i a la resta d'empreses de telecomunicacions no entren en aquest rànquing perquè no les imposa la sala de competència sinó la de telecomunicacions.

stats