Immobiliari

El comprador de pisos torna a la gran ciutat després del covid

Les vendes d'habitatge es disparen, però lluny encara dels màxims de la bombolla

2 min
Una panoràmica de Barcelona vista des de Vallvidrera.

Barcelona"L'Espanya buidada es torna a buidar". Aquesta és la visió de Ferran Font, cap d'estudis i portaveu del portal Pisos.com, sobre el mercat immobiliari de l'Estat. El fenomen que es va produir a l'inici de la pandèmia, quan els compradors van començar a buscar habitatge en àrees perifèriques, ja s'ha diluït i la pressió del mercat immobiliari torna a les grans ciutats. "La tornada a la realitat de l'oficina ha impulsat de nou l'interès per buscar habitatge a les grans capitals", explica aquest expert.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant els mesos més àlgids de la pandèmia es va produir un fenomen inèdit a Espanya: la gent va començar a buscar habitatge a les perifèries, buscant més terrasses, espais oberts i zones amb jardins o parcs pròxims. El teletreball va impulsar aquest moviment. "Per què buscar casa a la ciutat si es podia viure a una hora de viatge perquè no s'havia d'anar a la feina o s'hi anava només un o dos dies a la setmana?", es pregunta el directiu de Pisos.com, que, no obstant això, indica que la situació ha canviat ràpidament i que s'està tornant a la situació prèvia.

Tot i aquesta variació en l'actitud dels compradors i dels llogaters, Font veu el mercat en recuperació, però lluny d'una bombolla immobiliària. En aquest sentit, destaca que, malgrat que els mesos d'agost i setembre (els últims dels quals hi ha dades oficials) han marcat rècords històrics en compravenda d'habitatge, es tancarà l'any al voltant del mig milió de transaccions a l'Estat, quan l'any 2007, abans de l'esclat de la bombolla, van ser 800.000 operacions anuals. A més, el nombre d'hipoteques respecte al total de compravendes ha baixat molt, fet que allunya la bombolla financera. "Amb les xifres actuals no sembla que hi hagi d'haver una bombolla", explica Font, que també destaca que l'evolució dels preus, tot i les alces, és molt més moderada que la del 2007.

D'altra banda, l'expert té dubtes sobre l'impacte que tindrà la nova llei de l'habitatge espanyola. Primer perquè trigarà a posar-se en marxa i no serà igual a tot Espanya, ja que el PP ja ha anunciat que no l'aplicarà en les comunitats autònomes en les quals governa. "L'aplicació no serà homogènia", diu Font. Però, a més, pot tenir algunes conseqüències als territoris on s'apliqui, ja que es podria disminuir el parc d'habitatges de lloguer. Els propietaris en podrien retirar una part al considerar que no és tan interessant, remarca el portaveu de Pisos.com, a més de provocar un envelliment d'aquest parc perquè no serà tan interessant invertir-hi.

"L'obligació de destinar el 30% de les promocions a habitatge protegit bloquejarà els plans de negoci de moltes constructores i allunyarà la inversió en aquelles comunitats que ho portin a la pràctica", adverteix Font.

Preus a l'alça

Les previsions del portal immobiliari són que el preu de l'habitatge pujarà un 4% l'any 2022, després d'acabar aquest any amb un repunt del 2%. Així doncs, el sector tornarà a la normalitat després de l'impacte del covid-19. Font considera que l'habitatge ha sigut molt resilient, com a mercat, durant la pandèmia. Pisos.com calcula que el 2021 acabarà amb uns 550.000 habitatges venuts, un 31% més que l'any anterior, mentre que per al 2022 augmentaran les transaccions un 3% respecte al tancament d'aquest any.

stats