Economia 12/11/2019

La compravenda d'habitatges baixa per segon mes consecutiu

L'augment de preus es modera i baixa l'import de les hipoteques

Ara
2 min
El total d'habitatges venuts va caure al setembre a Catalunya

BarcelonaLa compravenda d'habitatges va mantenir el setembre passat la tendència a la baixa. Concretament, les adquisicions de pisos es van reduir un 5,9% respecte al mateix mes del 2018 a escala catalana, mentre que al conjunt d'Espanya la caiguda va ser més del doble, del 12%, segons dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En xifres globals, la davallada deixa el total d'operacions en 37.995 al global de l'Estat, la xifra més baixa des del 2016 per a un mes de setembre: 6.061 van tenir lloc a Catalunya. Per demarcacions, Barcelona va concentrar la majoria de compravendes, amb 4.188 operacions tancades al setembre, un 6% menys que un any enrere, i també van caure a Tarragona i Lleida, amb 793 (-5%) i 242 (-11%) adquisicions, respectivament. En el cas de Girona, se'n van registrar 838, només un 0,1% menys que el setembre de l'any passat.

Les dades del setembre se sumen a les de l'agost, quan el sector també va patir una caiguda, en aquell cas la més destacada en quatre anys. El mercat immobiliari porta diversos mesos patint un clar refredament tant a Catalunya com a Espanya, un símptoma més de la desacceleració generalitzada de l'economia.

Per comunitats autònomes, malgrat la reducció, Catalunya va ser la quarta més benparada, només superada per Castella-la Manxa, on les compravendes van caure un 5,4% i per les dues comunitats on van augmentar la compra de pisos, l'Aragó i Múrcia, amb increments dels 3,7% i 3,1%, respectivament. A l'altre extrem, el total d'adquisicions es va desplomar un 27,5% a Astúries, seguida per la Rioja i Navarra, amb -25,2% i -22,6%.

El 90,8% dels pisos comprats a Espanya fa dos mesos van ser lliures i el 9,2% de protecció, mentre que el 83,1% van ser habitatges usats i el 16,9% estaven situats en immobles de nova construcció.

Preus i hipoteques

D'altra banda, el preu de l'habitatge a Espanya va moderar la seva pujada al tercer trimestre del l'any en registrar un increment interanual del 7,7%, segons es desprèn de l'última Estadística Registral Immobiliària de el Col·legi de Registradors de la Propietat, Mercantils i Béns Mobles d'Espanya. L'increment interanual havia sigut del 8,7% i el 8,3% el primer i el segon trimestre, respectivament.

Malgrat ser un increment elevat, l'evolució mostra una tendència a la baixa. Aquesta moderació de preus encara és més clara en l'evolució trimestral. El tercer trimestre els preus només van pujar un 0,84% respecte del segon trimestre, segons els Registradors, que assenyalen també que els preus actuals estan encara un 12,25% per sota del màxim del tercer trimestre del 2007 -abans de l'esclat de la bombolla-, havent arribat a estar un 35,66% per sota del màxims a finals del 2014.

L'import mitjà dels préstecs hipotecaris ha baixat un 3,96% entre el gener i el juny -última dada disponible-, segons es desprèn del Butlletí Trimestral de l'Associació Hipotecària Espanyola (AHE). En concret, l'import mitjà d'una hipoteca es va situar en 122.916 euros al juny, davant els 127.990 euros amb què s'endeutaven les llars a tancament de l'any 2018.

Les comunitats que destaquen pel seu endeutament mitjà van ser Madrid (173.157 euros), les Illes Balears (145.970 euros), Catalunya (144.404 euros) i País Basc (143.066 euros), coincidint al seu torn amb les regions que alberguen un major patrimoni econòmic i una major riquesa immobiliària.

stats