Economia 07/08/2019

Frenada en sec de la venda d’habitatges

La compra de pisos a Catalunya va caure un 10% al juny i creix poc més d’un 1% en el que portem d’any

Xavier Grau
3 min
La compravenda de pisos cau un 10% a Catalunya al juny

BarcelonaL’escalfament del mercat immobiliari residencial després de la crisi s’ha frenat en sec. Els creixements de dos dígits de les operacions de compravenda han quedat enrere i les vendes de pisos en el que portem d’any pràcticament ja no pugen. Les dades publicades dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) mostren aquest refredament del mercat, tant a Espanya com a Catalunya, després del tancament d’un mes de juny especialment dolent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A Catalunya la compravenda d’habitatges va patir al juny un descens del 9,8% respecte al mateix mes de l’any passat, fins a les 6.233 operacions, segons les dades de l’estadística de transmissions de drets de la propietat de l’INE. Es tracta de la xifra més baixa des del 2016, quan es van registrar 6.010 compravendes d’habitatges. En comparació amb el maig, la caiguda es va accentuar un 18,1%.

Amb aquestes dades, el primer semestre del 2019 la venda d’habitatges a Catalunya tot just va créixer un 1,3% respecte als sis primers mesos de l’any passat. Lluny queden els creixements interanuals de més del 15% entre els exercicis del 2015 i el 2017, i s’aferma la moderació del mercat que ja es va començar a notar el 2018.

Al conjunt de l’Estat la tendència és similar. Al juny la venda de pisos va caure un 9% respecte al mateix mes de l’any passat, amb 40.961 operacions. Així, el primer semestre d’enguany fins i tot s’ha produït un petit descens, del 0,004% respecte al mateix semestre de l’any anterior.

Impacte de la llei hipotecària

La forta caiguda de les operacions de compravenda registrades per l’INE en el sisè mes de l’any corrobora la tendència que ja havia avançat el Consell General del Notariat. Les hipoteques concedides per a la compra d’habitatges ja anticipaven també una estabilització del mercat. Al juny els notaris van registrar un descens del 16% en la concessió d’hipoteques per comprar habitatges respecte al mateix mes de l’any anterior, malgrat que l’import mitjà d’aquests préstecs encara va créixer, un 5,4%. De fet, els notaris constaten que la hipoteca mitjana per a la compra d’un habitatge era de 136.042 euros al gener, mentre que al juny s’enfilava ja fins als 156.664 euros.

Diferents experts coincideixen a opinar que en la forta davallada de les operacions de compravenda hi pot influir l’entrada en vigor de la nova llei hipotecària. Això, segons els notaris, es demostraria amb les dades de constitucions de préstecs per comprar habitatges al juny, que van caure un 16,2%, després que es registrés una forta pujada al maig, de l’11,6%, precisament perquè es va anticipar la constitució d’hipoteques per evitar l’entrada en vigor de la nova llei. Tot i això, la caiguda del nombre d’hipoteques només explica en part la davallada de compra d’habitatges, especialment si es té en compte que més de la meitat d’habitatges es compren sense recórrer a préstecs hipotecaris (52%).

Moderació

Els experts creuen que la nova llei hipotecària pot haver influït en la caiguda del nombre de compravendes de pisos, però la moderació ha arribat al mercat per quedar-se.

La directora d’estudis del portal Fotocasa, Beatriz Toribio, ho explicava ahir. “Els diferents índexs que mesuren la salut del sector mostren certa moderació de l’activitat com a conseqüència d’un context econòmic menys favorable i del procés d’estabilització cap al qual tendeix el mercat”, va dir.

Aquesta experta valorava l’impacte de la nova llei hipotecària com a puntual. “Els pròxims mesos l’estadística de l’INE reflectirà també els efectes de l’aplicació de la nova llei hipotecària, que ha endarrerit operacions de compravenda que estaven en marxa a causa de la complexitat en la constitució de les hipoteques”, va dir Toribio, que va afegir que “tot apunta que aquest efecte serà puntual i que el sector continuarà avançant en la seva dinàmica, encara que a un ritme més moderat”.

De forma similar ho veu Fernando Encinar, cap d’estudis del portal immobiliari Idealista. “La caiguda en el nombre d’hipoteques [al juny] reflecteix que molts préstecs van haver d’endarrerir-se per adaptar-se a les exigències establertes en la nova regulació, i que molts es van avançar, precisament, per esquivar el nou marc regulador”, va indicar.

Encinar, però, va matisar que “la incertesa política” a Espanya afecta els mercats immobiliari i hipotecari, i molts inversors estan a l’espera de veure què passa els pròxims mesos per decidir si tiren endavant o es retiren del mercat, va advertir. En la seva opinió, els bancs seran més agressius en la seva política hipotecària però seguiran sent exigents pel que fa als perfils de risc”, cosa que segons aquest expert “no ajudarà precisament a fer que el nombre de transaccions augmenti en els pròxims mesos”.

stats