REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 01/02/2014

La banca es compromet a reobrir enguany l'aixeta del crèdit al consum i a les pimes

CaixaBank va duplicar beneficis el 2013, fins als 503 milions, i el BBVA els va augmentar un 33%

i
Toni Garganté
3 min

BarcelonaJa fa mesos que els bancs avisen que estan disposats a tornar a donar crèdit. Però aquests anuncis no passaven de ser bons desitjos: CaixaBank va reduir el crèdit net a la clientela un 8,7% l'any passat, fins als 192.000 milions d'euros, una caiguda que s'amplia fins al 12,8% si es té en compte la inversió creditícia bruta orgànica, és a dir, sense comptar la incorporació de Banc de València. Però, aïllant el quart trimestre i comparant-lo amb els tres mesos anteriors, la davallada del crèdit net és menor, del 3,5%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El conseller delegat de l'entitat catalana, Joan Maria Nin, es va referir ahir a aquesta tendència d'alentiment de la caiguda creditícia, i va apuntar que el 31 de desembre de l'any passat va ser el punt d'inflexió que permetrà parlar de creixement ja aquest any. Nin va argumentar que ja han notat un increment de la demanda en el segment de préstecs al consum: "Som l'entitat amb més targetes en l'àmbit espanyol i ja hem detectat aquest increment de la demanda". També l'activitat empresarial s'ha espavilat els últims mesos. El mateix Nin va indicar que el crèdit pel circulant (les necessitats diàries de tresoreria) de les companyies va augmentar en 700 milions entre el setembre i el desembre. "La demanda es desperta i les exportacions van bé", va reblar Nin. En canvi, l'activitat prestamista per administracions seguirà plana, a causa dels problemes de finançament de diverses comunitats, que s'han hagut d'acollir al fons de liquiditat autonòmic (FLA). Finalment, el crèdit hipotecari seguirà sota mínims, senzillament perquè no es construeixen pisos nous.

La caiguda del crèdit ha estat comuna a totes les entitats financeres el 2013. El BBVA, que igual que CaixaBank i Banc Popular van presentar resultats ahir, va comptabilitzar una davallada creditícia neta del 8,5% a Espanya (a tot el grup, la caiguda va ser del 4,7%), mentre que el Popular va experimentar una disminució del 6,9%, tot i que en el segment de pimes va augmentar sorprenentment un 9,7%, pel suport als préstecs de l'ICO. Banc Sabadell també manté una elevada activitat en la gestió d'aquests crèdits públics, aconseguint el 23,99% en quota de finançament a l'exportació. El banc que presideix Josep Oliu va ser l'únic que va tancar l'any passat amb un increment net del crèdit, de l'ordre del 3%. Finalment, Banc Santander va acabar el 2013 amb una caiguda creditícia bruta del 10,5%, que es va matisar l'últim trimestre fins a un retrocés del 3,1%.

Resultats

El president de Caixabank, Isidre Fainé, també va apuntar que perquè flueixi el crèdit "ha de tornar la confiança i el govern ha de seguir amb les reformes estructurals". Al mateix temps, el president del BBVA, Francisco González, es va mostrar convençut que aquest any s'incrementarà la demanda de préstecs.

Pel que fa als resultats, CaixaBank va més que duplicar beneficis (+119%), fins als 503 milions, després de provisionar 7.501 milions. Els ingressos per la cartera de participades es va reduir en un 45%, a causa del menor dividend de Telefónica i d'una provisió específica pel litigi que Repsol manté amb l'Argentina per YPF.

Aquestes "notícies dolentes", segons va definir Nin, es van compensar per la venda de participacions i actius del grup, una partida que va augmentar un 48,9%. Fainé, que va recordar que seguirà com a president de La Caixa quan es transformi en una fundació "mentre el consell ho vulgui", va confirmar que faran una oferta per CatalunyaCaixa i que, en canvi, no hi ha cap interès per entrar al capital de Bankia.

Fainé va insistir en diverses ocasions que la banca espanyola és la que està més ben preparada per superar els tests d'estrès que prepara per a aquest any el Banc Central Europeu (BCE). Precisament ahir, l'Autoritat Bancària Europea va concretar que aquests exàmens afectaran tota l'exposició dels bancs al deute públic, i que el capital mínim exigit serà del 5,5%.

Per la seva banda, el BBVA va augmentar el benefici un 33%, fins als 2.288 milions, malgrat les pèrdues en la valoració de la participació en el banc xinès CNCB. Finalment, el Banc Popular, que també estudiarà la compra de CatalunyaCaixa, va guanyar 325 milions, deixant enrere les pèrdues del 2012.

stats