Mercat laboral

Escrivá vol apujar "suaument" les pensions i descarta el còmput de 35 anys

Les negociacions entre govern i agents socials es reobren en un clima d'optimisme

ARA
2 min
El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, a qui els sindicats critiquen que es mostri inflexible en les negociacions per allargar els ERTO fins al setembre.

BarcelonaEl ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha afirmat aquest dilluns, en el marc de la negociació amb els agents socials per culminar la reforma de les pensions, que plantejarà apujar progressivament la pensió màxima i elevar la base màxima de cotització per afavorir la sostenibilitat del sistema.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions a RNE, el ministre ha subratllat que la pensió màxima és "relativament baixa" en comparació amb altres països i ha indicat que si s'apuja "suaument" i a la vegada s'augmenta la base màxima, augmentaran els ingressos del sistema en les dècades dels anys 30 i 40, que és on el sistema patirà "una mica més de tensió" a causa de raons demogràfiques.

"El que cal fer és elevar progressivament aquesta pensió màxima i, al mateix temps, de manera anàloga, augmentar la cotització en la base màxima –ha dit–. Si això ho fem de manera gradual i suau, com tenim previst i plantejarem avui als agents socials, això té la virtualitat, des del punt de vista de la sostenibilitat del sistema de pensions, que augmentarà la recaptació en termes de cotitzacions socials".

En la documentació que l'executiu espanyol va enviar a Brussel·les, el govern es proposava aprovar l'elevació gradual de la base màxima de cotització abans d'acabar aquest any, encara que la implementació d'aquest punt comprendria les tres pròximes dècades.

Debat per al període de càlcul

Juntament amb aquesta mesura, i seguint les recomanacions del Pacte de Toledo, Escrivá ha assenyalat que en aquesta última ronda de negociacions amb patronal i sindicats s'abordarà com ajudar a millorar l'equitat del sistema a l'hora de calcular la pensió en les carreres professionals. El ministre ha descartat que s'ampliï de 25 a 35 anys el període que es té en compte per determinar la pensió que els jubilats percebran, i ha afirmat que avui dia per a un de cada tres treballadors els millors anys de cotització ja no són els últims de la seva carrera professional, com sí que passava en les carreres tradicionals.

Per això el ministre creu que "cal donar-hi una volta" i analitzar amb els agents socials si es pot actuar sobre el període de càlcul de la pensió i "destruir els pitjors anys de cotització" per donar un millor tractament a les llacunes de cotització. En qualsevol cas, ha reiterat que no es tracta d'augmentar la supervisió a 35 anys, sinó de fer "petits ajustos".

El ministre s'ha mostrat "optimista" de cara a les negociacions que, després d'una primera "presa de contacte" aquest dilluns, continuaran les setmanes vinents.

stats