Fiscalitat

Giró proposa l'exempció a l'impost de patrimoni i deflactarà l'IRPF

El conseller aposta per incrementar el mínim de patrimoni de 500.000 a 700.000 euros per ser "competitius" amb altres comunitats

3 min
El conseller d’Economia, Jaume Giró, en una imatge d’arxiu al Parlament.

BarcelonaEl conseller d'Economia, Jaume Giró, ha proposat que la Generalitat deflacti l'impost sobre la renda (IRPF) i que s'augmenti el mínim exempt de l'impost de patrimoni. Giró està negociant amb diversos partits per presentar abans que acabi l'any els pressupostos del Govern per al 2023 i fonts de Presidència recalquen que es tracta d'una proposta del conseller d'Economia i encara no hi ha un acord entre els partits del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, Giró vol incrementar de 500.000 a 700.000 euros el patrimoni mínim a partir del qual es paga aquest impost, per posar-lo al mateix nivell que "la immensa majoria de les comunitats autònomes del territori espanyol" i, per tant, "ser competitius amb ells", ha indicat aquest divendres en una entrevista a TV3. Diverses comunitats autònomes van eliminar aquest impost fa anys, mentre que a Catalunya és on es manté més alt.

No obstant això, com ja havia dit en el passat, el conseller descarta eliminar aquest tribut, que grava el patrimoni personal dels ciutadans. Giró considera que la Generalitat "no es pot permetre" abolir l'impost mentre es mantingui el sistema de finançament autonòmic actual, que a parer seu perjudica la Generalitat perquè li atorga de manera sistemàtica menys ingressos dels que li pertocarien per la recaptació que fa l'Estat a Catalunya.

Giró ha admès que potser haurà de deixar de ser conseller si els afiliats de Junts voten que el partit abandoni el Govern. Tanmateix, el conseller –un dels principals defensors de continuar a l'executiu– ha reiterat que la feina de cara al pressupost del 2023 està avançada, així com la negociació amb altres forces, sobretot amb els comuns.

Fonts d'Esquerra Republicana -l'altre soci del Govern- no accepten l'ampliació de l'exempció de l'impost de patrimoni i, tot i que el partit està obert a estudir la deflactació de l'IRPF, veuen complicat que es pugui aprovar perquè també necessitaria el suport dels comuns, que hi estan en contra.

Deflactació de l'IRPF

Justament sobre l'IRPF, Giró ha dit que la seva proposta de pressupostos de la Generalitat inclourà també una deflactació d'aquest impost. Aquesta mesura representa ajustar els trams de pagament de l'impost sobre la renda per tal que els treballadors que han gaudit d'increments de sous per fer front a les pujades de preus no saltin al tram superior i acabin pagant més impostos del que pagaven abans.

Giró copia així les propostes de diverses comunitats autònomes governades pel Partit Popular, com Andalusia, Madrid, Múrcia i Castella i Lleó, que al llarg de l'estiu han anat anunciant deflactacions dels trams autonòmics. En canvi, el govern espanyol no preveu fer-ho per als trams estatals de l'IRPF, tot i que l'executiu valencià –governat en coalició per PSOE, Podem i Compromís– va anunciar una rebaixa fiscal als ciutadans amb menys de 60.000 euros d'ingressos anuals.

El conseller no ha concretat com serà la deflactació en xifres, però ha justificat la mesura dient que no només afavoreix les rendes més altes, sinó que afavoreix "tothom". L'objectiu, ha afegit, és "neutralitzar l'efecte de la inflació" sobre els impostos així com evitar que hi hagi ciutadans que hagin de "pagar més diners sense ser més rics".

A més, Giró creu que la Generalitat, com la resta d'administracions, recaptaran més diners que altres anys justament per les pujades de preus, la qual cosa els dona marge per readaptar els ingressos. Per exemple, l'IVA o impostos indirectes, com els dels carburants, estan directament lligats al preu dels productes, de manera que els encariments acaben aportant més fons a les arques públiques.

4.000 milions en títols de deute

El conseller sí que ha concretat a l'hora d'avançar la possibilitat que la Generalitat torni a emetre bons als mercats de deute. Giró ha indicat que el Govern hauria de tenir "al voltant de 4.000 o 5.000 milions d'euros que puguin anar als mercats exteriors", un fet que de moment no és possible pel bloqueig de l'executiu espanyol. Per tal de poder emetre deute propi, el govern espanyol exigeix a les comunitats que compleixin els objectius de dèficit i deute, però com que aquests porten suspesos dos anys, no dona noves autoritzacions per col·locar bons als mercats.

"Les agències han posat com a grau d'inversió" el deute del govern català, ha recordat, un element imprescindible per tal de tornar als mercats. "Les finances de la Generalitat entren a la Primera Divisió i podem parlar de tu a tu al Banc Central Europeu", ha afegit.

stats