La pandèmia dispara un 29% els concursos de creditors a l'hostaleria el 2020

Les empreses que han fet fallida a tots els sectors s'enfilen en l'últim tram de l'any

2 min
Un restaurant de Vic encara tancat aquesta setmana i amb la persiana abaixada per la pandèmia del covid-19.

BarcelonaNous símptomes de la important ferida que ha deixat l'any de la pandèmia en el sector hostaler. L'actualització del PIB català l'assenyala com el sector més malmès i les estadístiques que ha publicat aquest divendres l'INE sobre processos concursals així ho confirmen: els concursos de creditors a les empreses catalanes que es dediquen a l'hostaleria creixen un 29% el 2020 en comparació amb el 2019. Junt amb l'agricultura i la pesca són els dos únics sectors on aquests procediments per tancar empreses creixen en un any que acaba amb una caiguda generalitzada dels concursos (-13,9%).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta disminució aparentment insòlita s'explica pels ERTO, els crèdits ICO i una moratòria que lliura els empresaris de l'obligació de fer concurs de creditors quan les coses van especialment malament. Però també pel fet que la imatge no és del tot fidel amb la situació actual: en el tercer trimestre del 2020 els pre-tancaments d'empreses van començar a créixer a Catalunya un 3,8% i en acabar el quart trimestre s'han disparat un 10,5%. Entre tots dos períodes hi ha una diferència del 52% "A concurs o hi vas tu o t'hi porten, i ara [amb la moratòria] no t'hi poden portar", resumeix l'advocat especialitzat en dret concursal Martí Batllori. Ara bé, "si no tens ingressos de cap tipus i tens despeses, no tens més remei", afegeix.

I les dades de l'últim trimestre de l'any, publicades aquest divendres per l'INE, indiquen que cada cop hi ha més empresaris que, efectivament, no troben cap altra sortida.

Dels 1.010 concursos que s'han fet a Catalunya en tot el 2020, més de la meitat van registrar-se durant la segona meitat de l'any i més d'un terç, en concret el 35,4%, corresponen a l'últim trimestre. "La gent s'està preparant, però hi ha com una espècie de dopatge de les empreses a través dels préstecs ICO i aquesta moratòria", diu Batllori. Segons ell, la caiguda anual es deu sobretot al segon trimestre, quan el confinament ho va fer tancat tot, fins i tot els jutjats. Això sí, "el quart trimestre possiblement sigui el pitjor dels últims anys", anticipa. Ho és: cal remuntar-se a principis del 2014 per trobar una xifra superior als 368 concursos que s'han registrat entre octubre i desembre del 2020.

El 2021 es presenta complicat

Què hem d'esperar, doncs, per al 2021? "Quan finalitzin els ERTO i s'hagin de tornar els préstecs ICO aquí hi haurà una situació complicada", preveu l'advocat expert en dret concursal. La moratòria que funciona com a escut perquè els creditors no puguin forçar l'empresari a anar a concurs té vigència fins al 14 de març, però Batllori troba probable que la prorroguin. Això sí, insisteix, si l'empresari no pot seguir pagant salaris i la resta de despeses associades a la seva activitat probablement no tindrà cap altra opció.

De fet, dels 788 processos concursals que s'han sol·licitat en els últims tres mesos de l'any a Catalunya (persones físiques incloses), un 99% han sigut voluntaris.

stats