Telecomunicacions
Economia 11/01/2023

Tobías Martínez deixa Cellnex després d'haver disparat el creixement de la cotitzada catalana de l'Íbex-35

El conseller delegat surt de la gestora de torres de telecomunicacions perquè el grup obri un nou "capítol"

3 min
Tobías Martínez, primer executiu de Cellnex.

BarcelonaCanvis al capdavant d'una de les principals empreses d'origen català de l'Íbex-35. El conseller delegat de Cellnex, Tobías Martínez, va presentar ahir a través d'una carta la seva renúncia com a primer executiu de la gestora de torres de telecomunicacions. Així ho ha comunicat la companyia aquest dimecres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La sortida es farà efectiva a partir del 3 de juny del 2023, però el consell d'administració de la multinacional ja ha posat en marxa els mecanismes per trobar-li un relleu.

Martínez es mantindrà al càrrec uns mesos més, de manera que assistirà a la junta general ordinària d'accionistes de l'1 de juny, on s'examinaran els comptes de l'exercici 2022, i també serà qui presentarà els resultats anuals el proper dia 1 de març. A la seva carta de renúncia, el directiu defensa que "el context econòmic i financer actual", molt diferent del que hi havia fa vuit anys, quan va néixer l'empresa, demana que s'obri un "nou capítol en el relat de Cellnex", en el qual ell ja no participarà.

"Una nova etapa basada en la maximització del creixement orgànic; la consolidació del projecte industrial als països en els quals operem avui; i el focus en la gestió del balanç", apunta l'executiu. El 2021 el grup també va viure un altre canvi a la seva cúpula amb la dimissió de Franco Bernabè com a president no executiu, que va ser substituït per Bertrand Kan.

El directiu ha estat durant més de 20 anys lligat al projecte de Cellnex, -una de les empreses amb un millor creixement a la borsa-, i va ser també clau en la decisió, adoptada per Abertis, amb Francisco Reynés al capdavant, de deslligar el negoci de telecomunicacions del de les infraestructures de transport l'any 2015.

Nou rumb per a la següent etapa

Així doncs, el conseller delegat sortint considera que ha de ser una altra persona qui lideri aquesta nova fase de creixement per a Cellnex, algú que "tingui com a perspectiva temporal un horitzó que arribi més enllà del desembre del 2024", moment en què s'acabava el contracte de Martínez. El directiu va entrar a Acesa (l'antiga filial de telecomunicacions d'Abertis) l'any 2000 i va formar part des dels inicis del projecte per fer-se un forat en aquesta indústria.

L'evolució de la companyia en l'etapa de Martínez com a conseller delegat ha estat marcada pel seu fortíssim ritme inversor. El setembre del 2022 el grup va assolir una facturació de 2.572 milions d’euros, un 46% més. No obstant això, aquest creixement constant a base de compres d'empreses en altres països per assegurar-se ingressos futurs també s'ha notat sempre en els números vermells dels seus resultats. En aquest mateix període, Cellnex va perdre 255 milions d'euros. El gir estratègic de l'empresa -del creixement inorgànic amb grans compres a l'orgànic, on guanyar diners començarà a ser una prioritat- ha estat clau en aquesta sortida.

"La nova etapa que comença l'empresa requereix d'un directiu al capdavant que ha de poder mirar a llarg termini, i el 2024 quedava molt just", expliquen fonts de Cellnex a l'ARA. "El que ha fet Martínez és avançar la decisió de deixar el càrrec. És un directiu de l'Íbex atípic, és una persona que creu en el projecte i vol el millor per a l'empresa", diuen.

El procés per trobar un relleu, que la companyia ja ha posat en marxa, passarà per una anàlisi exhaustiva dels diversos candidats "que poden ser tant de fora com de dins l'empresa", i es durà a terme amb l'ajuda d'una empresa externa "per garantir-ne l'objectivitat". Fet això, el nom escollit haurà de passar pel comitè de nomenaments i ser ratificat pel consell d'administració.

stats