La construcció d'habitatges creixerà un 30% a Catalunya el 2018

Malgrat la millora, és 8 vegades inferior als màxims del 2006

La construcció d'habitatges nous a Catalunya millora. El 2018 s'espera que s'iniciïn les obres de 15.000 nous habitatges, una xifra que és gairebé un 30% superior a l'any 2017, segons les previsions de l'Associació de Promotors i Constructors de Catalunya (APCE).

La millora és evident, sobretot si es compara amb els pitjors anys de la crisi. Per exemple, l'any 2013, el pitjor de tots, només es van iniciar a Catalunya 3.036 habitatges nous. Però la xifra prevista per al 2018 és encara molt lluny dels màxims històrics, just abans de l'esclat de la bombolla immobiliària. Per fer-se una idea, l'any 2006, el màxim històric, es va iniciar a Catalunya la construcció de 127.117 habitatges, vuit vegades més del que s'espera per a enguany.

Evolució dels habitatges nous iniciats a Catalunya

Les perspectives, a més, són continuar creixent. Els promotors esperen que aquest any se superin els 15.000 nous habitatges iniciats a Catalunya, davant dels 11.340 de l'any passat, i que d'aquí dos o tres anys s'arribi als 25.000 habitatges iniciats, una xifra que per als promotors significaria una normalització de la situació.

Les dades són de l'APCE, que les ha donat a conèixer en el marc d'una jornada organitzada per l'entitat i CaixaBank aquest dilluns a Vila-seca. En declaracions a l'ACN, el president de la comissió de conjuntura econòmica, turisme i internacional de l'APCE, Eduard Brull, ha destacat que aquesta tendència creixent també es trasllada al territori.

Així, a la Costa Daurada es preveu que, sumant Salou, Cambrils i Vila-seca, els nous habitatges iniciats es doblin respecte al centenar de l'any passat. "Són xifres modestes en termes absoluts, però portàvem deu anys de sequera i és símptoma que alguna cosa comença a moure's", ha manifestat Brull.

Durant la jornada, centrada en l'habitatge vacacional a Catalunya, també s'han plantejat les expectatives dipositades sobre el macroprojecte de Hard Rock, i que comportarà una gran demanda d'habitatge a la zona.

L'APCE es mostra convençuda que la inversió de Hard Rock i la creació de 10.000 llocs de treball directes –a més dels indirectes– comportaran una demanda d'habitatge notòria per les noves famílies que s'establiran a la zona, a la qual s'haurà de donar resposta. Segons Brull, però, el territori està preparat per afrontar aquest escenari. "El territori té prou recursos per acollir tranquil·lament aquest volum, ja fa temps que es va fer molta part del planejament abans de la crisi i ara pertocaria fer-ne una revisió i millorar on es coixegi; hi ha una oportunitat de fer-ho molt bé des de l'administració pública", ha exposat Brull.

L'APCE ha donat a conèixer dades que evidencien la recuperació del sector de la construcció. Així, si al 2017 es van engegar 11.340 habitatges, enguany la xifra es preveu que rondi els 15.000 habitatges iniciats (3.500 de diferència). "Queda lluny dels paràmetres de fa deu anys, però l'objectiu sostenible el situem en 25.000 habitatges iniciats, i si continua aquest vent de cua, l'economia va bé i es van creant llocs de treball, la xifra podria ser factible d'aquí dos o tres anys", ha exposat Brull.

"Tenim una bossa expectant de molta gent que necessita habitatge i no ha comprat durant anys, a la qual cal donar resposta, i aquesta és millorar l'oferta", ha afirmat el representant de l'APCE.

De moment, segons les dades de la Generalitat, es va pel camí d'assolir aquests objectius. Durant el primer trimestre del 2018 s'ha iniciat a Catalunya la construcció de 3.661 nous habitatges, davant dels 3.076 del primer trimestre de l'any passat, un 20% més.

Un 135% més a Barcelona

Dels nous habitatges, on n'hi ha més és a la província de Barcelona, amb 3.055, seguida de Girona amb 271, Tarragona amb 207 i Lleida amb 128. A la ciutat de Barcelona s'ha iniciat durant el primer trimestre del 2018 la construcció de 730 habitatges, davant dels 310 del primer trimestre de l'any passat, amb un augment del 135%.

A la ciutat de Barcelona no s'arribava als 700 habitatges iniciats el primer trimestre des de l'any 2008 i el màxim històric va ser el 2006, amb 1.897 habitatges nous iniciats el primer trimestre, mentre que el pitjor primer trimestre va ser el del 2014, amb només 94 habitatges iniciats.