Economia 18/01/2013

El consum de carburants va caure un 6% l'any 2012

La CNE, que critica els trucs de les benzineres per amagar a les autoritats els elevats preus dels carburants, qualifica la caiguda de "mai vista"

Ara
1 min
L'encariment dels carburants és un dels factors que més fan augmentar la inflació.

BarcelonaEl consum de carburants va caure l'any passat un 6%, una davallada "mai vista" segons la Comissió Nacional de l'Energia (CNE), que ha publicat les dades juntament amb la seva anàlisi dels preus del mes de desembre. L'organisme ha destacat que els combustibles van ser el derivat del petroli que més van caure durant el 2012.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així mateix, la CNE ha assenyalat que durant el desembre els preus van tornar a incrementar-se, especialment per Cap d'Any. Tot i això, l'informe critica que les benzineres van intentar ocultar aquest fet amb el que han batejat com "l'efecte dilluns".

Així, els distribuïdors de carburant abaixen el preu fins a un 1% els dilluns, el dia en què la Comissió Europea recull les dades per elaborar les seves estadístiques, i els tornen a apujar immediatament el dimarts.

Gràcies a aquest moviment, el preu després d'impostos dels carburants a Espanya es va mantenir per sota de la mitjana europea i, comparativament amb el novembre, estable.

Per províncies, els preus més baixos es van detectar a Granada, Almeria i Castelló, i els més alts, al País Basc, Aragó i la Rioja.

La CNE també fa un repàs de l'evolució anual dels preus, marcats pels màxims històrics registrats a l'agost i al setembre. Així mateix, la CNE assenyala les mesures del govern com la causa que aquests màxims es relaxessin a partir d'octubre. Tot i aquesta millora, l'increment de preus respecte al 2011 va ser del 8%.

Finalment, la CNE ha vaticinat noves pujades de preus durant el 2013, ja que amb el canvi d'any es van acabar els beneficis fiscals dels biocombustibles.

stats