PANDÈMIA

Tornada a la feina però no a la normalitat

Els sindicats reclamen a la Generalitat que tanqui les empreses que incompleixin les mesures de seguretat mentre que Foment del Treball assegura que es compleix amb les recomanacions sanitàries

Prop d’un milió de treballadors segons la Cambra de Comerç, 670.000 segons Pimec i mig milió segons la UGT ha tornat aquest dimarts presencialment a la feina. Ho han fet, però, lluny de recuperar la normalitat: aquest retorn ha estat marcat per les mesures de seguretat que han de prendre empreses i empleats per evitar un repunt del coronavirus.

Els sindicats han tornat a exigir que es garanteixin aquestes mesures. “En molts llocs no s’ha pogut produir l’activitat laboral perquè no es donaven les condicions per dur a terme la feina amb seguretat, i el que s’ha fet és negociar com es farà”, ha explicat el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros.

"Hi ha molts autònoms i petites empreses que no es poden permetre no anar a treballar"

Tant la UGT com CCOO han reclamat a la Generalitat que coordini les forces de seguretat, Inspecció de Treball i la Seguretat Social per dur a terme tancaments d’empreses si es detecten casos d’incompliment de les mesures de seguretat. CCOO ha posat a disposició dels treballadors la seva pàgina web per recollir denúncies. “Ens hi estem jugant moltíssim i tots hem d’estar a l’altura de les circumstàncies”, ha alertat la secretària d’acció sindical a Catalunya, Cristina Torre.

Pel que fa a les patronals, Foment del Treball ha defensat que el retorn s’ha fet complint amb les recomanacions sanitàries i en un context de seguretat, mentre que Pimec s'ha limitat a qualificar la tornada de “progressiva”.

En canvi, la ministra d’Hisenda i portaveu del govern, María Jesús Montero, ha obviat totes les alertes sindicals i ha mantingut que la tornada ha sigut “gradual i ordenada”, amb total “normalitat” i sense incidents “destacables”.